Pojízdné prodejny musí v Hradci platit za každé zastavení, strhává je to do ztráty

Události v regionech: Pevný stánek platí stovky, pojízdná prodejna za totéž tisíce (zdroj: ČT24)

Na vyhlášku, která stanoví zpoplatnění stánkového prodeje v Hradci Králové, si stěžují provozovatelé pojízdných prodejen. Radnice totiž vyhlášku vykládá tak, že prodejny musí za každé zastavení platit stejnou částku, která se platí u pevných stánků za den.

Stánkoví prodejci platí městu za zábor půdy denní částku podle rozměrů. Farmáři z Bohuslavic, kteří jezdí dvakrát týdně do krajského města nabízet své produkty, platí při zastavení své pojízdné prodejny 280 korun za 17 metrů čtverečních.

Zatímco ale prodejce, který má stánek stále na stejném místě, nic více neplatí, pojízdné prodejně, která během dne přejíždí, aby se dostala blíže k zákazníkům, se poplatek násobí. Při sedmi zastávkách se vyšplhá až na 1960 korun. Ačkoli se to pojízdným stánkařům nelíbí, vyplývá to z výkladu vyhlášky, který stanovila královéhradecká radnice. Ta za svým stanoviskem stojí. „Náš výklad je správný. Cena je v pořádku a myslíme si, že odpovídá,“ uvedl náměstkyně primátora Romana Lišková (HDK). 

Kromě farmářů z Bohuslavic, kteří již museli zaplatit i dvoutisícovou pokutu za to, že neměli poplatek uhrazený, se ale nároky, které Hradec má, nelíbí ani právním expertům. „Mně se ten výklad zdá nerozumný. Podnikatel nevydělává na každém místě celý den, ale pouze na souboru míst v jednom dni,“ poukázala advokátka Gabriela Vilímková.

Pro samotné prodejce může současná situace znamenat konec. Například farmáři již dali najevo, že při poplatku blížícím se dvěma tisícům korun, už do Hradce jezdit nebudou. Jen poplatek odpovídá až čtvrtině jejich tržeb. „Pokud bychom platili dva tisíce korun, pro nás by to bylo hluboce ztrátové,“ poznamenal ředitel zemědělské společnosti Zepo Bohuslavice Josef Lukášek.

SYNCH Josef Lukášek, ředitel, ZEPO Bohuslavice
Máme zisk 500 korun, tak pokud bychom platili ty dva tisíce korun, tak pro nás by to bylo hluboce ztrátové a museli bychom to ukončit.

SYNCH stand-up
Na právní názor jsme se mimo kameru zeptali tří hradeckých soudců. Shodli se v tom, že pokud někdo z prodejců podá žalobu, radniční výklad vyhlášky před soudem neobstojí. Vlastimil Weiner, Česká televize, Hradec Králové.