Zbitý vyslýchaný skočil z okna. Tři policisté stojí u soudu

Za jejich dozoru vyskočil podezřelý z okna v pátém patře, pak ho podle obžaloby ještě zbili. Trojice policistů se kvůli tomu od středečního poledne zpovídá u Městského soudu v Brně. Jedním z obžalovaných je Roman Leikeb, který už jednou před soudem za napadení stál, obžaloby byl ale tehdy zproštěn. Všichni tři policisté vinu důrazně popřeli, zadržený se podle nich choval agresivně.

Muže připoutali k radiátoru, říkali mu: „Vyskoč z okna, bude lepší, když se zabiješ.“ Když skočil z okna v pátém patře, dopadl na střechu v úrovni druhého patra a zlomil si nohu, odvedli ho znovu dovnitř a týrali ho. Tak hovořil před městským soudem v Brně žalobce v případu tří kriminalistů, kteří měli týrat podezřelého. Hrozí jim za to až osm let vězení.

Státní zástupce obžaloval nadpraporčíka Jiřího Zemánka, poručíka Petra Kölbla a poručíka Romana Leikeba z účasti na sebevraždě, porušení povinnosti strážní služby a z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení formou spolupachatelství. Všichni tři policisté jsou až do uzavření procesu postaveni mimo službu.

Případ se stal loni v září v budově policejního oddělení Brno - výstaviště. Jedenačtyřicetiletý vyslýchaný muž byl podezřelý z krádeží. Údajné týrání ukončil až jiný policista, který přišel do kanceláře a přivolal policejního dozorčího a sanitku. Vyslýchaný muž nyní po policistech žádá odškodné půl milionu korun.

Byl agresivní, hájí se policisté

„Myslím si, že mu ruplo v hlavě,“ řekl ke zraněnému muži ve své výpovědi policista Jiří Zemánek. Všichni tři obžalovaní kriminalisté líčí událost jinak než údajný poškozený. V jejich výpovědích zaznělo, že vyslýchaného neuhlídali a on vyskočil z okna. Když se mu pak snažili pomoci, bránil se a dál si ubližoval. „Věříme tomu, že to vysvětlíme. Že se před soudem obhájíme,“ řekl obžalovaný Kölbl.

Vyslýchaný skočil z okna v pátém patře služebny
Zdroj: ČT24

Policista Roman Leikeb, který je jedním z obžalované trojice, už před deseti lety seděl za podobný případ na lavici obžalovaných, odešel ale s čistým jménem. „Podle obžaloby se měl dopustit fyzického napadání poškozeného při služebním zákroku. Obžaloby byl pravomocně zproštěn,“ potvrdila už dříve mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Leikeb také v minulosti pracoval u motorizované jednotky brněnských policistů, dnes už zrušené skupiny, ve které sloužili i policisté odsouzení za ubití Vietnamce.