T. G. Masaryk je v Karlových Varech atrakcí pro ruské turisty

Karlovy Vary – Leninovy iniciály se objevily na karlovarské soše Tomáše Garrigue Masaryka. Toho, kdo je tam umístil, sice kamery zachytily, ale nerozpoznaly. Radní považují čin za provokaci. Ruští turisté se u skulptury často fotí, prezidenta zakladatele si pletou právě se strůjcem VŘSR.

Před měsícem svítily pod sochou TGM svíčky za Václava Havla. O víkendu je tu někdo zapálil znovu, tentokrát za Lenina. V den výročí Leninova úmrtí tu někdo navíc umístil i bronzovou desku. „Přišla osoba s taškou a nainstalovala tam desku, následně potom i svíčky a věnec,“ popisuje situaci velitel Městská policie Karlovy Vary Marcel Vlasák. Na místo okamžitě vyjela hlídka a strážníci věci odstranili. Kdo je tam dal, však nevědí. „Vzhledem k tomu, že to bylo na větší vzdálenost, nebyli jsme schopni osobu identifikovat,“ dodal Marcel Vlasák.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Strážníci tvrdí, že jde o recesi, podobnou jako když před třemi roky někdo přelepil dopravní značky ruskými nápisy. Teď je to podle radních ale nevhodný žert. „Jestliže to byl někdo se záměrem uškodit tomuto symbolu státu, tak to pochopitelně můžeme za provokaci označit,“ prohlásil náměstek primátora města Jiří Klsák (KOA) a nezávislý právník Martin Tocik doplnil: „Po formální stránce možná došlo k naplnění znaků přestupku proti veřejnému pořádku, já jsem však toho názoru, že se jedná pouze o porušení etické normy.“

Neoznačená socha Masaryka se od začátku nechtěně stala atrakcí hlavně pro ruské turisty. Ti se u ní fotí v domnění, že skutečně jde o Lenina. Radnice přitom už loni slibovala, že sochu řádně označí. Její autor to ale zatím nepovolil. „Možná, že právě to, co se stalo, bude popudem k tomu, aby tam ta cedulka byla umístěná,“ podotkl Jiří Klsák.

Pokud se město s autorem dohodne, mohla by socha být do léta označena nápisem Tomáš Garrigue Masaryk.