Chrudimská nemocnice vydala pozůstalým cizího nebožtíka

V Chrudimi zaměnili těla nebožtíků (zdroj: ČT24)

Patologie chrudimské nemocnice řeší ožehavý problém. Zaměnila těla dvou nebožtíků a pozůstalým rodinám vydala cizí zemřelé. Záměnu odhalil jeden z pracovníků pohřební služby a ještě před smutečním obřadem na ni upozornil. Nemocnice v celém kraji kvůli tomu musely změnit podmínky při vydávání těl.

Chrudimská nemocnice vydala nesprávné tělo pohřební službě. Firma tělo zpopelnila a putovalo na smuteční obřad do Hlinska. Záměnu zjistil až zaměstnanec místní pohřební firmy.

Podle nemocnice záměnu způsobili rovným dílem pracovník pohřební služby a zaměstnanec patologie, kteří nedodrželi předepsané postupy. Podle mluvčího nemocnice Pavla Koženého bylo tělo řádně označeno štítkem a popiskem. Záměnu ale zřejmě zavinil jiný nalepovací štítek, který se umisťuje na dveře chladicího zařízení.

Chyb ovšem bylo víc. Zaměstnanec patologie nebyl u předání těla osobně, jen předal dokumenty. „Pracovník, který byl shledán zodpovědným za tuto situaci, byl napomenut, byla mu udělena výtka,“ dodal ředitel chrudimské nemocnice Vladimír Kučera. Nemocnice už se také s pozůstalými dohodla na mimosoudním vyrovnání.

Nemocnice v kraji okamžitě přijaly nová opatření

Pohřební služba, která měla omylem zpopelnit nesprávné tělo, pochybení odmítá. „Zatím mi nikdo ze zaměstnanců z Pardubicka nepotvrdil, že by se nějakým způsobem na něčem podílel,“ uvedl zástupce chrudimské pohřební firmy. Nedá se ovšem vyloučit ani úmyslné zaměnění štítků v rámci konkurenčního boje mezi pohřebními firmami.

Nemocnice v celém Pardubickém kraji nicméně okamžitě přijaly nová opatření, která mají zabránit podobným chybám. Vydávání těl budou kontrolovat pracovníci patologie a zároveň si s pohřebními ústavy vymění dva předávací protokoly. „Takové věci se stávat nesmí, o tom není pochyb. Nebylo to selhání systému, ale jednotlivců,“ konstatoval náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL).