Brno trápí vizuální smog. Proti nápisům v centru bojuje nová výzva

Vizuální smog se snaží z centra Brna odstranit nová výzva. Její autorce vadí zejména křiklavé výlohy a nápisy, které nerespektují historickou architekturu. Příčinou vizuálního smogu je i černý výlep, se kterým město dlouhodobě bojuje. Radnice Brna-středu výzvu podporuje.

„Vizuální smog je problém, pro mě určitě. Začali jsme snižovat počty billboardů, které jsou umístěné v městských parcích v centru. Z dvaceti dvou ploch mám nyní čtyři poslední, kde jsou povoleny," popsala svou snahu snížit vizuální smog místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková (SZ).

Přesto jsou domy v centru Brna stále ověšeny vývěsními štíty. Barva fasády některých z nich jde někdy poznat až ve chvíli, kdy se člověk podívá nahoru. „Architektura se vůbec nedostává ke slovu. To, co člověk vidí, je jenom směs nějakých nápisů, barev, tvarů," popsala situaci autorka výzvy Brno bez vizuálního smogu Veronika Rút Nováková.

Plakátů a vývěsních tabulí je příliš

Dodala, že je člověk informacemi z polepených výloh přesycený. „Je tam nesmyslné množství informací na jednom místě. Nikdo nikdy to nepřečte, když prochází městem," upozornila. Kritizuje především pěší zónu od hlavního nádraží až po Joštovu ulici. Výtky sdělila i na radnici městské části Brna-střed.

„Bavili jsme se o tom, jestli by bylo možné přijmout nějakou vyhlášku, která by třeba ty nejkřiklavější případy vyloženě zakazovala. Je to běh na dlouhou trať, ale je to směr, kterým bychom chtěli jít," uvedla Flamiková.

Za vizuálním smogem stojí černý výlep

Dalším krokem je pak vytvoření metodiky, jak by výlohy a vývěsní štíty v centru měly vypadat. Mohl by na ní spolupracovat i vznikající útvar městského architekta. „Řada provozovatelů by se možná i přizpůsobila, kdyby věděli, co je pro centrum města dobré. Často tomu nemusí úplně rozumět," vysvětlila místostarostka.

Upozornila na to, že velkým problémem je černý výlep. „Kdyby zmizel z centra města, tak jsme vizuálně někde jinde. Týká se to kontejnerů, skříněk, sloupů, košů. „Přemýšleli jsme, jak je možné proti tomu nějak zasáhnout. Je to těžké, když toho lepiče nechytnete za ruku," vysvětlila.

S náporem nepřehledné reklamy na fasádách se potýkají i menší města. Například ve Valašském Meziříčí se reklamu rozhodli regulovat. Nové nařízení omezující reklamní plachty na fasádách domů a plotech by mohlo začít platit od března příštího roku.