Lidé v Chrasti jsou proti obnově muničního skladu – bojí se opakování Vrbětic

Události v regionech: Obnoví v Chrasti muniční sklad? (zdroj: ČT24)

V Chrasti u Chrudimi chce zbrojařská firma JaroArmy znovu otevřít starý muniční sklad. Záměr se ovšem nelíbí některým obyvatelům města a taky okolním obcím. Mají totiž obavy o bezpečnost lidí v okolí. Firma naopak veřejnost uklidňuje tím, že sklady zmodernizuje a zabezpečí.

Dříve měla ve skladech v Chrasti armáda vysoce nebezpečný materiál – například rakety určené pro stíhací letadla. V roce 2000 ale muniční sklad zanikl. Teď, po 15 letech, chce soukromý vlastník budovy opravit a skladovat v nich munici a zbraně. Lidem v okolí se to ale nelíbí.

„Je pro mě neuvěřitelné, že neustále platí kolaudační rozhodnutí o tomto muničním skladu z roku 1959. Lidé obavy mají,“ řekla místostarostka nedaleké obce Smrček Jana Burgerová (nestr.).

Lidé z Chrasti už sepisují petici. Někteří bydlí jen kilometr od samotných skladů. Odvolávají se na zkušenost z Vrbětic na Zlínsku, kde uskladněný materiál v říjnu a prosinci 2014 vybuchl. Lidé nechtějí, aby to u nich dopadlo podobně. 

JaroArmy se ale brání. „Naše firma bude skladovat pouze munici, žádné trhaviny ani výbušniny. Viz bezpečnostní zpráva,“ uvedl výrobní ředitel společnosti JARO Lukáš Kozák.

Firma už požádala o potřebná povolení. Konečné rozhodnutí bude na úřednicích kraje.
Hejtmanství chce ale záruky, že sklad bude splňovat všechny bezpečnostní požadavky.

„Toto je trochu jiný případ než ve Slatině u Vysokého Mýta, protože zde probíhá vše v souladu s legislativou. Krajský úřad byl informován už od března,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Do konce týdne se mají k záměru zbrojařské firmy vyjádřit okolní obce a města. Teprve potom kraj rozhodne, zda muniční sklad povolí, nebo ne.