Likvidace ostravských ropných lagun bude o miliardu dražší

Ostrava – Další miliardu bude muset stát přidat, bude-li chtít dokončit likvidaci ropných lagun, které zůstaly v Ostravě po chemičce Ostramo. Uvedly Hospodářské noviny s odvoláním na Jiřího Ježe, generálního ředitele státního Diama, která je garantem likvidace. Celkem tak odstranění ekologické zátěže přijde téměř na čtyři miliardy.

Původně byly náklady vyčísleny na necelé tři miliardy korun. Podle Jiřího Ježe v nich však nebyly započítány tzv. vícenáklady, díky kterým se znečištění dále nešíří. Ty však zvýšily cenu o 650 milionů korun.

Není to vše. Nejméně 200 milionů korun bude stát odstranění dodatečných 70 tisíc tun kalů, které se podařilo objevit až při dodatečném průzkumu a v původní zakázce nebyly zahrnuty. Práce se navíc prodlouží o rok. Jiří Jež přitom upozornil, že odtěžení dodatečných 70 tisíc tun se může ještě více prodražit – až na dvě miliardy. S tisíckrát nižší částkou počítá Diamo, pokud se podaří domluvit pálení kalů v některé cementárně. Nestane-li se tak, bude nutné využít podstatně dražších spaloven.

Sdružení Čistá Ostrava, která pro Diamo likvidaci provádí, se k prodražení státní zakázky zatím nevyjádřilo.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Produkt z lagun se jako palivo odváží na skládku v Litvínově a následně má být spálen v cementárně v Čížkovicích. Proti spalování však protestují obyvatelé i ekologické organizace. V úvahu připadá i skladování části odtěženého odpadu přímo v Ostravě, to se však nelíbí vedení Moravskoslezského kraje.