Podnikatelé opouštějí Telč

Telč (Jihlavsko) – Podnikatelé v Telči na Jihlavsku si stěžují na velmi přísné postupy místního finančního úřadu. Někteří tvrdí, že jsou při kontrolách daní šikanováni, a proto registrují své společnosti raději jinde. Úřad výhrady odmítá a říká, že počet firem v Telči naopak roste.

Na co používáte telefon? Ve které místnosti máte smeták a lopatku z této účtenky? To jsou některé z otázek, na které musel odpovídat podnikatel Dušan Tripal, který vyrábí kartónové obaly. Strávil měsíce času vysvětlováním: „Překvapila mě strašná podrobnost. Šli do takových detailů, že jsem musel za 3 roky zpátky popisovat veškeré účtenky, doklady za hotové, co jsem do které místnosti koupil.“ To však mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová odmítá: „Jsme přesvědčeni, že ke všem podnikatelům a ke všem subjektům máme stejný přístup.“ Hřebíky nebo hmoždinky za 30 korun nepatří mezi běžné provozní výdaje. Podle finančního úřadu je však měl podnikatel zařadit mezi investiční náklady, protože jimi zhodnotil budovu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podobné jednání berních úředníků nazývají i další podnikatelé v Telči šikanou a stěhují své firmy do jiných měst. Vadí jim podrobné kontroly, absurdní otázky i vyměřená penále. Je to i případ obchodníka Radka Doležala, sídlo firmy už má v jiném městě. Vyhrál také vleklý soudní spor a finanční úřad mu teď má vrátit přes milion korun: „Celá kontrola zásadním způsobem poškodila mě i celou moji rodinu a do dnešní chvíle nemám peníze, ač mi je finanční úřad měl vrátit po rozsudku soudu.“ S tím ale ředitel FÚ Telč Milan Kadlec nesouhlasí: „Přístup našeho finančního úřadu je standardní, stejně jako všech FÚ. Ke konkrétním kauzám vám však bohužel nemohu nic říct.“

Od příštího roku má začít fungovat pouze 14 krajských finančních úřadů.