V Hodoníně se rýsuje nová koalice, odvolaná starostka v ní nebude

V Hodoníně, kde se v týdnu rozpadla vláda a zastupitelé odvolali starostku Milanu Grauovou (ANO), pravděpodobně vznikne nová koalice ANO se Změnou, uskupením Pozitivně pro Hodonín s lidovci a s ČSSD. Řekl to předseda hodonínského ANO Milan Lúčka, který je jedním z kandidátů na starostu.

Podle Lúčky bude v koalici za ANO chybět Grauová, odvolaná prý kvůli špatné komunikaci, ale také odvolaný místostarosta Vojtěch Salajka a zastupitel Roman Filip (oba ANO). Koalici by mohla rozšířit ještě Strana svobodných občanů, doplnil Lúčka.

Lúčka se setkal se zástupci stran. „Vypadá to, že se domluvíme. Zatím bychom měli mít nadpoloviční většinu 17 mandátů mezi 31 zastupiteli. Abychom měli ale více hlasů, budeme ještě jednat se svobodnými,“ uvedl. Zatím neřekl, kdo by měl být starostou, sám je ale jeden z kandidátů. „Hnutí ANO si pozici starosty jako vítěz voleb nárokuje,“ řekl.

V Hodoníně se v týdnu rozpadla koalice ANO, Změny a ČSSD. Na úterním jednání zastupitelstva svobodní dali návrh na odvolání starostky Grauové a místostarostů Salajky, Jána Lahvičky (KSČM) a Vítězslava Krabičky (Změna). Zastupitelé všechny kromě Krabičky odvolali, na odvolání Grauové se podíleli i někteří členové hnutí ANO.

Upřednostňují někteří členové ANO své zájmy nad zájmy hnutí?

 Jako důvod pro odvolání zastupitelé uvedli špatnou komunikaci a další problémy. Grauová řekla, že problémy nastaly v hnutí ANO, kde měli někteří členové větší ambice, než jakých dosáhli. Jihomoravský předseda ANO Marek Janíček tvrdí, že někteří členové hnutí ANO dávají do popředí své zájmy nad zájmy hnutí, což nepovažuje za správné.

Hodonín je politicky problematické město. Jen za minulé volební období se tam čtyřikrát rozpadla koalice a vystřídali se tři starostové. Nejprve byl v čele Jiří Mráka (ČSSD), poté Igor Taptič (Nezávislí) a toho vystřídala v květnu 2013 Grauová.

Ta kvůli přijetí funkce odešla z ODS. V nových volbách kandidovala za ANO, za něž se loni v listopadu stala starostkou. Za hnutí nebyla ve funkci ani rok.

Volby, jež v Hodoníně vyhrálo hnutí ANO, řešil i Krajský soud v Brně, který pro pochybení ve dvou okrscích odebral po přepočtení části hlasů jeden mandát sociální demokracii a dal ho Nezávislým. Nyní má ANO osm mandátů, KSČM pět, po čtyřech má ČSSD, Nezávislí, Změna a koalice Pozitivně pro Hodonín s KDU-ČSL, dva zastupitelé jsou za svobodné.