Nejen D47. Na strusce stojí polovina staveb v Ostravě

Ostrava – Velké potíže působí Ostravě bobtnající ocelárenská struska. Materiál běžně užívaný jako stavební podloží se totiž dal do pohybu. Nejdřív u nových úseků dálnice D47 a teď taky pod několika budovami. Problémy má třeba tamní Shopping park.

Před nedávnem oslavilo největší obchodní centrum na Moravě desáté výročí svého otevření. Teď se musí starší část galerie zavřít. Vlní se tu podlahy a praskají zdi. „Trhlina byla maličká, teď je až ke stropu. Bojíme se, že nám to spadne na hlavu,“ říká prodavačka. Jen o několik obchodů dále se zvedá podlaha. Tlačí zespodu na výlohu, která v rozích praská.

Důvodem je bobtnající struska v podloží. „Problém je v tom, že struska v čase mění svůj objem. Zejména když k ní přijde vlhkost nebo voda, tak zkrátka postupně zvětšuje svůj objem a to způsobuje nemalé deformace stavebních konstrukcí,“ popisuje situaci Radim Čajka z ostravské univerzity.

Struska z ostravských hald už poničila severomoravskou D47 – řidiči si tady už čtyři roky připadají jako na horské dráze. Škody jdou podle ministerstva dopravy do stamilionů korun. Poškozená je i vstupní budova do ostravské fakultní nemocnice. Na sedmdesátimilionovou rekonstrukci si musí pacienti ještě počkat.

Podle odborníků je na hutní suti postavena polovina staveb v Ostravě. Geologové je zkoumají, až když se objeví problémy se statikou. Řešení je přitom jediné – strusku kompletně vyměnit.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)