Horská služba se připravuje v každém počasí

Soláň (Beskydy) – V Česku hodně chumelilo a přívaly sněhu aktivizovaly i horskou službu. Dnes v extrémních podmínkách nacvičovala záchranu člověka z nepřístupného terénu.

Noční Beskydy – hustě sněží, fouká silný vítr, teplota pod nulou. Je ideální počasí pro test zdatnosti členů horské služby. Poté, co záchranáři absolvovali přechod části Beskyd na takzvaných skialpech, následuje ostrá akce – záchrana člověka ze strže. „Je to dosti náročné, hlavně časově. Než se vše připraví, aby to bylo zajištěné a zabezpečené,“ uvedl sezónní zaměstnanec stanice Soláň Karel Kamoniš.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Muži z horské služby musí v terénu improvizovat. Z vlastních lyží vytvořili složitý systém, díky kterému mohou zraněnou dívku zachránit. Jde především o jejich bezpečnost, svůj život riskují nejčastěji kvůli takzvaným freeridistům. Pohyb ve volném terénu je podle nich čím dál populárnější. „Jsou extrémní podmínky, hodně sněhu, pacient taky něco váží a ta manipulace s pacientem v těchto podmínkách je hodně náročná,“ vysvětlil záchranář stanice Soláň Josef Slovák a oblastní náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica doplnil: „Dělá se to kvůli tomu, aby si kluci zvykli pracovat v náročných zimních podmínkách.“

Podobné cvičení absolvují záchranáři 2x ročně. V létě a zimě.