Pražští zastupitelé zvýšili dotaci částem, celkem o půl miliardy

Pražští zastupitelé schválili zvýšení dotací městským částem na 2900 korun na obyvatele. Dosud radnice dostávaly 2500 korun. Zvýšení dotace si vyžádá z městského rozpočtu dalších zhruba 500 milionů korun. Dosud Praha mezi radnice rozdělovala více než 3,5 miliardy korun. „Peníze zlepší život lidem na městských částech. Peníze se částečně dají vzít z peněz plánovaných na stavbu metra D, výkup pozemků totiž bude trvat dlouho, a peníze plánované v rozpočtu se neutratí,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN), která zvýšení dotací podpořila.

Zastupitelé ve svém usnesení uložili městské radě, aby toto zvýšení výdajů zapracovala nejpozději do konce letošního roku do rozpočtu Zastupitelé o materiálu hlasovali poté, co si schválili, že po zmíněném hlasování bude jednání přerušeno do 26. listopadu.

Rozhodnutí zastupitelů předcházela několikahodinová debata. Materiál o dotacích nebyl původně na program jednání vůbec zařazen, stalo se tak až poté, co jej ve čtvrtek v noci navrhl doplnit na program opoziční zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Jeho návrhu předcházel návrh zastupitele ODS Františka Švarce, který chtěl o tomto tématu hlasovat při projednávání materiálu týkajícího se rozdělení peněz vybraných na odvodech z loterií mezi radnice.

Během debaty se střetli zejména zastupitelé, kteří jsou zároveň starosty malých obcí, s těmi ostatními. Politická příslušnost k vládnoucí pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) nebo opozici nehrála při hádce v drtivé většině případů roli.

Proti návrhu se v rámci diskuse postavil například bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.). Stejně tak koaliční zastupitel a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) uvedl, že Praha teď nemá peníze na skokové zvýšení dotace. „Pojďme se bavit o tom, že se nejdříve sestaví rozpočet. Ne, takto,“ řekl. S navrženým způsobem zvýšení dotace nesouhlasila ani náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), která má na starosti sestavování rozpočtu.

Zastupitel a starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS) naopak řekl, že Praha mohla mít peníze na zvýšení, kdyby vedení města od července nezlevnilo o více než tisícikorunu roční kupon MHD. Zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ) uvedl, že „my tady jen narovnáváme historickou disproporci, kdy byly městské části vazaly, kteří chodí na magistrát pouze žádat, aby vůbec mohly fungovat“.

Dohady mezi zastupiteli způsobila zejména otázka, kde má Praha na zvýšení dotací vzít peníze. Kislingerová řekla, že už nyní jsou požadavky městských částí v rámci investic vyšší než 17 miliard, Praha přitom bude mít příští rok na investice, bez převodů nevyčerpané částky z letošního roku, asi tři miliardy. Opoziční zastupitel Pavel Richter (TOP 09) navrhl využít dividendy z městských firem, to zastupitelé neschválili.

Po zvýšení částky na jednoho obyvatele volají radnice delší dobu. Tvrdí, že se stále zvyšují náklady na administrativní chod úřadu. Vedení Prahy proto od letošního ledna tuto částku zvýšilo z 2400 na 2500 korun. Původně vedení města chtělo částku na rok 2016 zvýšit na 2600 korun.