Situace matek z azylového domu vyvolala u lidí vlnu solidarity

Brno - Matkám s dětmi z azylového Domu svaté Markéty, které se kvůli pozdějšímu termínu vyplácení sociálních dávek dostaly do tíživé situace, okamžitě pomohli občané. Po odvysílání reportáže České televize začali lidé nosit do azylového domu potraviny i sladkosti pro děti. Oblastní charitě se ozval také ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Brně Jan Marek. Peníze by podle něj mohly dostat některé matky už dnes, nejpozději příští pondělí.

„Už včera večer nám po odvysílání reportáže v České televizi volali lidé, co potřebujeme,“ uvedla Marie Popovská, vedoucí Domova svaté Markéty. Během dnešního dne se matkám dostala pomoc asi od dvacítky lidí, kteří přinesli od základních potravin, jako jsou brambory, mléko a máslo, až po ovoce, zeleninu a sladkosti pro děti. „Jsme příjemně překvapeni, že se najdou mezi lidmi i tací, kterým to není jedno. Vzkázala bych jim za všechny maminky, že jim moc děkujeme,“ řekla ČT obyvatelka domu.

Za celým problémem stojí přesun agendy sociálních dávek na úřady práce a sjednocení data jejich vyplácení. Matky ale s penězi vycházely přesně na den. Posunutí výplaty je tak dostalo do pasti.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Úřady práce, které mají dávky vyplácet, v opožděné platbě problém neviděly. Přesto se dnes jihomoravský šéf úřadu práce Jan Marek spojil s ředitelem Oblastní charity Brno. „Pan ředitel mi vysvětlil problém a domluvili jsme se na dalším postupu. Ujistil mne, že již zadal svým kolegům na úřadu práce, aby se těmito problematickými případy co nejrychleji zabývali,“ řekl Karel Kosina, ředitel Oblastní charity Brno, která Domov sv. Markéty provozuje. „Některé byly už odeslány složenkami, další byly vyplaceny v průběhu dnešního dne v hotovosti a zbytek dávek, na které mají ženy nárok, bude vyplacen v pondělí,“ potvrdil krajský šéf úřadu práce Jan Marek.