Kdo nahradí Rozbořila v krajských volbách? ČSSD v Olomouci hledá osobnost

Politické strany vybírají lídry pro krajské volby v příštím roce. Složitou situaci má ČSSD v Olomouci, která přišla o favorita - současného hejtmana Jiřího Rozbořila. Obvinění z podplácení v kauze Vidkun ho vyřadilo ze hry. Vedení strany, které marně vyzývalo Rozbořila k odstoupení, apelovalo na krajskou organizaci, aby okamžitě začala hledat náhradu. Ta zatím k žádnému jménu nedospěla, počká si na nominace z okresů.

Olomoucký krajský výkonný výbor ukončil asi čtyřhodinovou schůzi se závěrem, že s výběrem nového lídra pro krajské volby počká na nominace z okresů. „Prostřednictvím předsedů okresních organizací dostaneme soubor jmen, který potom krajský výkonný výbor zúží, a do konce roku jedno vybere,“ oznámil předseda olomoucké ČSSD Jiří Zemánek.

Neoficiální zdroje uvádějí jako jednoho z možných kandidátů současného náměstka hejtmana Michala Fischera. Další náměstek Alois Mačák nedávno odstoupil kvůli tomu, že přijal více než milionový dar od soukromých firem. Podle redaktora České televize Martina Laštůvky, jenž jednání v Olomouci sledoval, olomoučtí sociální demokraté zatím nepřišli na dostatečně výraznou osobnost, která by u voličů mohla rezonovat.

Rozbořil stále odmítá odstoupit

Politologové se shodují, že právě kvůli krajským volbám by Rozbořil měl hejtmanský post dobrovolně opustit. „Nejde o přiznání viny, ale o snahu zachránit mateřskou ČSSD. Měl by otevřít prostor k vyčištění stolu a k šanci uhrát slušný výsledek ve volbách,“ uvedl politolog Lukáš Valeš. Připomenul i nedávnou rezignaci Aloise Mačáka. „Těch kauz, které ČSSD ohrožují, je více nejen v Olomouckém kraji,“ zdůraznil.

Jiří Rozbořil rezignovat odmítá. Zatím má dostatečnou podporu olomouckých sociálních demokratů i komunistů, se kterými v koalici kraji vládnou. Na jednání krajského výkonného výboru znovu vysvětloval svůj postoj. „Zopakoval jsem své důvody, proč zatím nechci odstoupit,“ řekl Rozbořil. Policie ho podezírá, že nabídl úplatek náměstkovi krajské policie Karlu Kadlecovi za to, že zajistí odložení vyšetřování kvůli dotacím pro jezdecký klub v olomouckých Lazcích. Hejtman to rezolutně popírá a proti obvinění podal stížnost.

Ani další kraje většinou nemají jasno o jedničkách kandidátek. Například ČSSD na Vysočině vyzvala současného hejtmana Jiřího Běhounka, aby se o post lídra opět ucházel. Protože jeho náměstka Libora Joukla stíhá policie kvůli údajně předraženému nákupu sypačů, chtějí sociální demokraté odložit definitivní sestavení kandidátní listiny až na červen. Doufají, že soud do té doby Joukla, který by mohl být na předních pozicích kandidátky, osvobodí. Odložení termínu ale musí schválit špičky ČSSD.

Lídry hledají i další strany

Podle politologů budou krajské volby především soubojem mezi ČSSD, která v roce 2012 vyhrála v devíti krajích, a hnutím ANO. To půjde do těchto voleb poprvé. Třeba v Moravskoslezském kraji už dostal nabídku vést kandidátku ANO rektor ostravské technické univerzity Ivo Vondrák. Lídrem ČSSD tam bude pravděpodobně současný hejtman Miroslav Novák, který aktuálně suverénně obhájil pozici krajského šéfa. Koho chce mít ANO na billboardech v Olomouckém kraji, zatím není jasné.