Vandal poškodil olomoucký sloup zapsaný v UNESCO

Olomouc - V noci na dnešek neznámý pachatel poškodil Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, která je zapsaný na seznamu památek UNESCO. Odcizil část artefaktů a zástupci radnice odhadli škodu na 100 tisíc korun. Případ už vyšetřuje policie. Na záznamy bezpečnostních kamer umístěných na náměstí se však spoléhat nemohou.

„V osm hodin nás kontaktoval občan, že si všiml, že na památce chybí artefakty. Kamerový záznam z té chvíle, kdy mělo dojít k poškození, nemáme. Kamera byla totiž otočena do jiné ulice, kde mělo dojít k rvačce,“ uvedla mluvčí olomoucké městské policie Lenka Prošková.

Podle olomoucké policejní mluvčí Jitky Dolejšové pachatel zatím nezjištěným způsobem uvolnil na sloupu jednu pískovcovou vázu a několik dalších utrhl. Poškodil také dva pozlacené plameny, které byly součástí vázy a dva další podobné plameny odcizil.

Podle Františka Chupíka z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu se pachatel zaměřil právě na pozlacené části. „Během noci byly ulomeny pískovcové vázy, které zakončují balustrádu. Na nich jsou plechové zlacené plamínky. Právě o ty měl zloděj zájem,“ uvedl Chupík. Podle Chupíka jde o smutný projev primitivismu, kulturně historickou škodu barokní dílo zapsané na seznamu památek UNESCO ale neutrpělo.

V tom, že z památky pachatel odcizil i několik kovových prvků, nachází ministerstvo kultury paralelu s nedávnou krádeží kovových destiček na hřbitově v Terezíně. Jedná se tak o další národní kulturní památku, která čelí v krátké době podobnému útoku. Olomoucký případ je dalším důkazem nutnosti změny legislativy, která by vedla k většímu omezení v oblasti výkupu kovů a kterou již po terezínské krádeži podpořil ministr kultury Václav Jehlička, sdělil dnes mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Podle mluvčího magistrátu Ivana Rašťáka jde od zrestaurování památky v roce 2001 již o třetí poškození nejvýznamnějšího olomouckého barokního sousoší. „Loni došlo k neúmyslnému vytržení železného řetězu z jednoho ze sloupků, asi rok před tím jsme zaznamenali drobné poškození jedné ze svící,“ řekl mluvčí.

Policisté prosí veřejnost o spolupráci. Pokud se někdo z občanů pohyboval v době přibližně od půlnoci do 05:00 v okolí památky a zaregistroval cokoliv, co by pomohlo k dopadení pachatele, ať se obrátí s poznatkem na policii, doplnila policejní mluvčí Dolejšová.

Na seznam památek Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu byl olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice zapsán v listopadu 2000 jako desátá česká památka. Sloup pochází z roku 1716 a je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner.