Mšice sežraly v Mostě i vánoční strom

Události v regionech: Mšice zlikvidovaly v Mostě i vánoční strom (zdroj: ČT24)

Města začala likvidovat stromy napadené mšicí smrkovou. Největší škody napáchal škůdce v Ústeckém kraji, kde zničil tisícovky stromů. Jen v Mostě jich musí porazit 800. Je mezi nimi i strom, který měl být vánoční.

Mšice napadly pouze smrky pichlavé, které pocházejí ze Severní Ameriky. Dendrolog Jiří Šefl už v červnu letošního roku konstatoval, že příčinou nadměrného výskytu mšic byla mírná zima. Nevymrzla totiž jejich vajíčka a přežila.

Protože je ale smrk pichlavý dřevinou okrasnou, Šefl ho doporučuje kácet, pokud už estetickou funkci neplní.

Martin Získal z Technických služeb Mostu dodal, že některé napadené stromy se ještě podařilo zachránit postřikem. U jiných to ale už nepomohlo.

Mšice úplně zničily i jednoho z kandidátů na vánoční strom města Mostu. „Bohužel máme poškozených až 80 procent smrků. Proto jsme vyzvali občany, jestli by nechtěli darovat městu vánoční strom,“ řekla mluvčí města Alena Sedláčková.

„Náhradní“ vánoční stromy ale budou v Česku možná hledat i jinde. Přemnožené mšice totiž škodily všude, nejvíc ale v Ústeckém kraji. Například v Teplicích magistrát už nechal porazit skoro všechny z 350 napadených stromů. V Chomutově, stejně jako v Žatci, jich pak porazí víc než 200.