Ve Žďáru nad Sázavou hořel sklad zábavní pyrotechniky

Požár skladu zábavní pyrotechniky ve Žďáru nad Sázavou (zdroj: ČT24)

Ve Žďáru nad Sázavou dopoledne hořel sklad zábavní pyrotechniky. Jeden člověk skončil s popáleninami v nemocnici. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů s pěti cisternami. Kolem 13:00 se oheň podařilo hasičům dostat pod kontrolu. Policejní pyrotechnik krátce poté prohlásil místo za bezpečné. Řekla to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Okolnosti události vyšetřují policisté.

Hasičům a policii byl výbuch a požár ve skladu ve Vnitřní ulici oznámen v 11:15. „Místo události jsme uzavřeli a pracovali na lokalizaci požáru,“ řekla Musilová. Hasiči evakuovali z nedaleké restaurace a okolních budov deset lidí. „Ze skladu se neustále ozývaly výbuchy pyrotechniky,“ popsala Musilová.

Hasiči se kromě likvidace požáru zaměřili také na ochranu okolí. Několika vodními proudy bránili rozšíření ohně na další část skladu a přilehlé objekty. Skladové prostory odvětrávali pomocí přirozené a přetlakové ventilace.

Ve skladu pracovali tři brigádníci

V prostorách, kde vybuchla pyrotechnika, se podle policie krátce před výbuchem nacházeli tři lidé, kteří tam pracovali jako brigádníci. Záchranáři převezli do nemocnice muže s popáleninami.

„Muže středního věku jsme se středně těžkým poraněním transportovali do nemocnice v Novém městě na Moravě,“ uvedl zástupce ředitelky krajských záchranářů Petr Novotný. Při příjezdu záchranářů už byl muž mimo budovu skladu.

„Druhá osoba se nadýchala kouře. Třetí člověk žádné zranění neutrpěl,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Policisté podle ní zajistili místo události a řídili provoz v lokalitě. Další okolnosti události jsou předmětem policejního vyšetřování.

Sklad zábavní pyrotechniky hořel ve Žďáru nad Sázavou také v květnu 2012. Oheň v objektu v ulici Bratří Čapků, který patřil majiteli firmy na profesionální ohňostroje Luboši Smištíkovi, tehdy vznikl podle vyšetřovatelů při manipulaci s pyrotechnikou. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda dosáhla přibližně 800 tisíc korun. Podle mluvčí hasičů zatím není jasné, zda sklad, kde hořelo nyní, patří stejnému majiteli.