Vzdušný chodník v Beskydech láká do korun stromů

Vzdušný chodník, který se zvedá na dřevěných pilířích do výšky až šestnácti metrů, je největší atrakcí nově budované naučné stezky v lokalitě na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm. Cílem není výhled do kraje, ale vhled do korun stromů na ptáky a další živočichy, kteří tam žijí.

Naučná stezka nazvaná Beskydské nebe – Život v korunách stromů měří necelé dva kilometry a je situována nedaleko skokanského můstku Jiřího Rašky. Návštěvníky zavede k zrekonstruované Mařenčině studánce, k památníku malíře Břetislava Bartoše, k expozici siluet dravých ptáků a také na právě dokončený vzdušný chodník.

Stezka propojuje kulturu s přírodou

„Naším záměrem je propojit kulturní infrastrukturu kolem amfiteátru na Horečkách s okolní přírodou,“ vysvětlil ředitel frenštátského kulturního střediska a autor projektu naučné stezky Marian Žárský.

Pětaosmdesát metrů dlouhý dřevěný chodník nad roklí, kterou protéká Vlčí potok, stoupá do výšky šestnácti metrů. „Chceme zprostředkovat zájemcům vhled do lesa. Pomocí dalekohledů se budou moci podívat i do ptačích budek s hnízdícími ptáky,“ doplnil Žárský. Budou tam také sovince nebo ptačí hodiny, na kterých lidé zjistí, kdy kteří ptáci zpívají.

Expozice přiblíží také orla skalního nebo čápa černého.  „I tito ptáci se tady vyskytují. Rozhodli jsme se přiblížit návštěvníkům jen ty druhy, které tady skutečně žijí,“ doplnil Žárský. I když orla pravděpodobně z chodníku nezahlédnou, budou si moct prohlédnout imitaci hnízda a seznámit se s projektem Návrat orla skalního do České republiky, díky kterému se kriticky ohrožený orel skalní po sto letech vrací na Moravu.

Chodník bude sezónní, otevírá v dubnu

Odbornou pomoc poskytli především pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Záchranné stanice Bartošovice v čele s ornitologem Petrem Orlem. „Všechny interaktivní prvky a obsah naučných panelů, které jsou součástí expozice, jsme konzultovali s odborníky,“ uvedla členka realizačního týmu Jitka Urubová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobná stezka mnohem větších rozměrů, s vyhlídkovou věží a tobogánem, už více než tři roky přitahuje turisty na kopec Kramolín v Lipně nad Vltavou. „Nepokoušíme se lipenské stezce konkurovat. Nepřinášíme krásné výhledy, ale poznání a poučení o životě v přírodě kolem nás,“ doplnila Urbová.

Vzdušný chodník bude letos přístupný jen tři dny – od 13. do 15. listopadu. „Poté zazimujeme a začneme 2. dubna velkou akcí Vítání ptačího zpěvu,“ uvedl Žárský.