Vlci celebritami - na Šumavě otevřeli nové centrum i s pozorovací lávkou

Nedaleko Srní na Klatovsku otevřel šumavský park návštěvnické centrum, jehož hlavním hrdinou je Canis lupus – vlk. Do areálu patří i vlčí výběhy, cesty, naučné tabule s popisky a také třísetmetrová dřevěná lávka, která se místy zvedá nad terén až do výšky kolem čtyř metrů. Právě z lávky lze pozorovat zatím malou vlčí smečku, která v tříhektarovém výběhu žije.

Stezka ve vlčím výběhu
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

„Já s oblibou říkám, že pokud bych byl vlkem, určitě bych si vybral přesně tohle místo ke svému životu. Je tu všechno, hustý i rozvolněný les, mýtina i množství skalnatých úkrytů,“ řekl vedoucí návštěvnického centra Jiří Kec. Areál bude spolu s návštěvnickým centrem otevřený celý rok.

Na Šumavě otevřeli návštěvnické centrum věnované vlkům
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Přírodní prostředí výběhu ocenili i sami vlci. Samce a samici dovezli správci parku v polovině února ze zoologických zahrad v Plzni a v Německu. Už koncem května porodila samice po dvouměsíční březosti čtyři vlčata. Samička a tři psi od narození dobře prospívají. Ve výběhu by podle Jiřího Kece mohla žít zhruba desetičlenná smečka. Potravu si vlci neloví, ale dostávají zvěřinu.

Bez komentáře: Vlčí smečka uprostřed šumavské přírody (zdroj: ČT24)

Celý projekt vyšel na dvaasedmdesát milionů, většinu peněz pokryla dotace Evropské unie. V návštěvnickém centru je expozice o vlcích. „Celý areál se rozkládá na ploše asi 35 hektarů a jeho hlavní součástí je pěší okruh s odpočinkovými místy a navigačním systémem. Mysleli jsme i na tělesně postižené, kteří mají přístup do výběhu vlků ze samostatného parkoviště a po přístupnější části pěšího okruhu,“ řekl náměstek ředitele NPŠ Miloš Juha.

I z evropského pohledu je centrum ojedinělé, soudí Kec. Na vlky se jezdí dívat i správci bavorského šumavského parku. „Příroda umí dělat nádherné projekty a národní parky jsou její výkladní skříní,“ komentoval projekt. Návštěvnická centra se těší velké oblibě. Sovy navštěvuje ročně kolem sedmdesáti tisíc lidí, jelení centrum od otevření v srpnu viděly také desetitisíce návštěvníků. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce by mohli být vlci nejatraktivnější. Odhadl, že v hlavní sezoně by mohli nalákat i dvacet tisíc turistů měsíčně.

Vlci jsou na Šumavě za hvězdy (zdroj: ČT24)