Náchodsko má nový přechod do Polska, slouží jen někomu

Náchod – Obyvatelé některých obcí na Náchodsku si stěžují na komplikace s dopravou do nedalekého Polska. Řidičům se před nedávnem sice otevřela možnost využívat nový přechod v Malé Čermné (místní část Hronova), oficiálně po nové silnici ale mohou projet pouze obyvatelé Hronova a polské Kudowy Zdroje. Starostka Hronova vysvětluje opatření tím, že silnice vznikla primárně jako cyklostezka, lidé z okolních obcí však zákaz jejich motorovým vozidlům považují za nesmyslný a nespravedlivý.

Na opravu spojnice mezi Hronovem, Malou Čermnou a Kudowou Zdrojí použila hronovská radnice dotaci Evropské unie pro cyklostezky, a trasa je proto primárně určená cyklistům. Využít ji mohou pouze motoristé ze zmíněných obcí, kterým bezprostředně usnadňuje dopravní obslužnost.

Například obyvatelé nedalekých Žďárek však tentýž přechod mohou využít pouze pěšky nebo na kole; pokud k dopravě použijí automobil, hrozí jim pokuta až 2 000 korun. Hronov neobvyklou situaci vysvětluje obavou, že by v případě automobilového využívání cyklostezky mohl přijít o evropskou dotaci. „Samozřejmě bychom museli žádat o nějakou výjimku, což by v současné době, myslím si, neprošlo,“ uvedl místostarosta Josef Thér.

Opatření Hronova chápe i starosta Náchoda, přestože právě jeho městu by větší používání nového přechodu dopravně ulevilo. „Je to paradox, ale na druhou stranu chápu starostku města Hronova, která má obavu z toho, že by mohla přijít o peníze z Evropské unie,“ uvedl starosta Jan Birke.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)