Zimní údržba je ve městech obzvlášť levná

Liberec/Brno – Přestože se vrcholky hor prohýbají pod nánosem sněhu a své nadílky se konečně dočkala i níže položená místa, zůstává pro města letošní zima rekordně laciná. Výjimečně nízké náklady na zimní údržbu hlásí v Brně, ale také například v Liberci, který v lednu většinou bývá beznadějně zakryt sněhem. Útraty radnice za údržbu ulic jsou oproti minulým letům čtvrtinové.

Ve městech je zima „za hubičku“

Obvyklá cena za zimní údržbu je ve stotisícovém Liberci 40 tisíc korun. V listopadu a prosinci loňského roku však stály služby pouze čtyři miliony, loni bezmála šestnáct milionů. V krajském městě se v zimě odklízí sníh z téměř 400 kilometrů silnic, bez údržby zůstává 12 procent městských komunikací. Sníh odklízejí technické služby také ze 135 kilometrů chodníků, což je zhruba polovina chodníků ve městě. Město platí také za odklízení sněhu z tramvajových tratí a zastávek MHD.

Město sice ušetří na zimním úklidu, na druhou stranu ale prodělá ve Sportovním areálu Ještěd. Ten se kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu v letošní zimní sezoně dosud naplno nerozjel. „Zatím to vypadá, že tato sezona bude podprůměrnou, výpadek příjmů, které areál obvykle generuje přes Vánoce, se nám už zřejmě nahradit nepodaří,“ poznamenal primátorčin náměstek Jan Šolc.

V brněnské pokladně zůstalo díky mírné zimě deset milionů, které byly původně určeny k zimní údržbě. „Máme před sebou ještě půlku zimy. Už nyní ale mohu říct, že za listopad, prosinec a část ledna jsme ušetřili deset milionů korun za posypový materiál, což je hlavní úspora,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Brněnské komunikace zajišťují především údržbu hlavních silničních tahů a komunikací, kde jezdí MHD. O další ulice se starají radnice městských částí.

Horské silničáře trápí těžký sníh

Méně už se radují silničáři na horách. Sněhu tam napadlo dost a protože se teploty často pohybují mírně nad nulou, je jeho odklízení obzvlášť náročné. Mokrý sníh je na odklízení nejdražší, často je nutné vypravovat k protažení zasypaných silnic frézu. Předpověď přitom počítá s tím, že se teploty budou kolem nuly a těsně nad ní pohybovat i nadále.

Vydáno pod