Protidrogový zátah na Karvinsku: Police zatkla dvacet lidí a zabavila sedm kilo drog

Policisté zasahují na Karvinsku proti výrobcům a dealerům drog. Po více než půlročním sledování zatkli a obvinili dvacet lidí, při sedmnácti prohlídkách odhalili pět pěstíren marihuany a jednu varnu pervitinu. Zabavili šest a půl kilogramu sušené marihuany, několik stovek rostlin, velké množství pervitinu a tři čtvrtě milionu korun. Akce nadále pokračuje.

Zátahu proti výrobcům a dealerům drog se vedle zásahové jednotky zúčastnili všichni kriminalisté v civilu z karvinského regionu – asi sto padesát lidí. Co do počtu policistů jde o mimořádnou akci, které předcházely měsíce příprav.

„Jde o jednotlivé případy napříč celým okresem Karviná, některé kriminalisté rozpracovali nezávisle na sobě,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Podle policistky je cílem akce, která stále pokračuje, citelně narušit síť výrobců a dealerů drog v regionu.

Soud vzal sedm lidí do vazby

Z dvaceti zatčených soud poslal sedm lidí do vazby. Obviněným hrozí až deset let vězení. V jedné z velkopěstíren policisté objevili varnu pervitinu i s půl kilogramem čerstvě uvařené drogy. Podle kriminalistů toto množství stačí na dva a půl tisíce dávek. Kvalitu drog posoudí expertíza.

Redaktor ČT: Mimořádná akce proti výrobcům drog na Karvinsku (zdroj: ČT24)

Pervitin a marihuana patří na Karvinsku k nejrozšířenějším drogám. Lidé z protidrogových center upozorňují na to, že jsou stále dostupnější a experimentují s nimi stále mladší lidé včetně školáků.

„V České republice je užívání drog módní záležitostí. Jako problém vnímáme to, že u rostoucího počtu lidí se stávají běžnou součástí života,“ uvedl protidrogový koordinátor karvinské městské policie Stanislav Koudelka.

Češi jsou v užívání marihuany na špici

Podle letos zveřejněné zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislosti jsou Češi v užívání marihuany a také extáze na předních místech v Evropě. U mladých lidí ve věku 15 až 34 let má v případě marihuany před Českem nepatrný náskok jen Francie. 

Speciálně českým problémem je pervitin, kterého se v zemi vyrobí kolem sedmi tun ročně. V poslední době se kvůli nízké ceně šíří také do Německa a Rakouska.