Kvůli hrozbě zrušení voleb Hřensko škrtá ze seznamu voličů

Hřensko – Radnice v severočeském Hřensku začala škrtat v seznamu voličů, aby tak preventivně zamezila dalšímu zrušení komunálních voleb kvůli fiktivně přihlášeným obyvatelům. Zpochybnění volebních výsledků totiž fakticky omezilo platnost některých rozhodnutí i žádostí o dotace, čímž se obec dostala do vážných problémů. Příští týden budou moci hodit lístek do volební tedy urny jen lidé, kteří v Hřensku skutečně žijí.

Už 25 lidem radnice Hřenska odeslala oznámení, že je škrtá ze seznamu voličů. Jde hlavně o lidi, kteří podle dokumentů mají žít v zanedbaných a viditelně neobydlených domech. K preventivnímu kroku radnici přiměl soud, který uznal, že se do obce stěhovali lidé pouze papírově. Před minulými komunálními volbami se počet obyvatel obce v rozmezí několika hodin zvedl skoro o sedmdesát. „Vznikl ve Hřensku šílený povyk, že přišel nějaký pán, který přihlašuje na objekty bývalých nevěstinců, tlupu lidí s tím, že lidi chodili a říkali: 'To si nenecháme líbit, chceme volit také,'“ uvedl místostarosta Jan Havel.

Obsílku nyní dostali ti, kteří se sami od sebe znovu neodhlásili. Kvůli nim by se totiž mohly opakované volby opět dostat před soud. Podle starosty Josefa Černého se taková situace nesmí opakovat. Město si totiž například vyjednalo patnácti miliónovou dotaci, která měla pomoci zlepšit služby pro turisty. Peníze však nedostane, protože soud zrušením voleb prakticky škrtl i zastupitelstvo a jeho rozhodnutí. Obec v současné době žije v provizoriu.

  • Lidé se v Hřensku často přihlašovali na neobydlené adresy zdroj: ČT24
  • Lidé se v Hřensku často přihlašovali na neobydlené adresy zdroj: ČT24

Ať skuteční, či fiktivní, voliči v Hřensku si budou vybírat z téměř stejných kandidátů. „Při těchto volbách kandidují čtyři politické strany stejně jako při volbách minulých, nicméně změnila se jedna politická strana,“ vysvětlila mluvčí Statutárního města Děčín. Seznamy voličů se uzavřou za týden. Do té doby se může do obce teoreticky kdokoli přihlásit. Samotné volby se uskuteční příští sobotu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)