Žáky z Pardubic hypotéka nepřekvapí, zvládají i rodinné rozpočty

Pardubice – Na základní škole v pardubické Dubině seznamují děti s hodnotou peněz a učí je s nimi hospodařit. Žáci tak po skupinách řeší například rodinné rozpočty, smyšlené nákupy nebo úspory. Předmět se dokonce dostal i do rozvrhu vyučovacích hodin a děti zatím baví. Na pardubické škole se učí už druhým rokem.

Znát v dnešním světě hodnotu peněz považují učitelé za zásadní věc. „Stále více lidí je zadlužených, domácnosti si berou půjčky, přitom nemají na to, aby je splácely,“ řekla ČT učitelka Barbora Krejčíková.

Půjčky, hypotéka, leasing, úvěr

Podle ředitelky ZŠ Pardubice – Dubina Ludmily Kozákové se proto děti ve výuce učí nové pojmy, jako je hypotéka nebo leasing, vyzkouší si ale i sestavovat rozpočet domácnosti. Žáci jsou rozděleni do skupinek, které představují rodinu. Každý její člen má i svůj fiktivní příjem.

Hodiny plné diskuzí, her i soutěží vycházejí z projektu občanského sdružení AISIS. Předmět zatím mají na rozvrhu jen žáci osmých a devátých tříd, brzy by se ale o hodnotě peněz mohly učit i děti na prvním stupni.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)