Obviněného hejtmana Rozbořila podrželi i olomoučtí komunisté

Obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, který odmítá uposlechnout výzvy vedení sociální demokracie, aby odstoupil, má podporu olomouckých straníků i KSČM. Komunisté, kteří společně s ČSSD vládnou kraji, o změnu hejtmana nebudou usilovat. Opozice nemá dost hlasů ani pro svolání mimořádného zastupitelstva.

Olomoučtí komunisté vyjádřili hejtmanovi, který je obviněný z podplácení v kauze Vidkun, podporu. „Nerozhodovali jsme ani o důvěře hejtmanovi, nebyl k tomu důvod,“ uvedl krajský šéf olomouckých komunistů Alexandr Černý. Vysvětlil, že postoj KSČM vychází z koaliční smlouvy, ve které je jasně popsáno, jak postupovat v případě, že se druhý koaliční partner rozhodne pro nějakou změnu.

Komunisté: Držíme se koaliční smlouvy

Ze smlouvy vyplývá, že by výměnu hejtmana musela iniciovat ČSSD. A většina členů krajské organizace stojí za Rozbořilem, který tvrdí, že se ničeho protizákonného nedopustil. Nejen hejtman, ale i krajská organizace je přitom pod silným tlakem pražského vedení, aby v zájmu strany a blížících se krajských voleb rezignoval.

Když o něm hlasoval krajský výbor a krajští zastupitelé, podpořilo ho dvacet jedna z dvaceti devíti lidí, přestože premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka osobně apeloval na hejtmanův odchod z funkcí. Vyzvalo ho pak k tomu také grémium strany a poté i předsednictvo a ústřední výkonný výbor.

„Postoj bych změnil jen v případě, že bych ztratil podporu spolustraníků a občanů Olomouckého kraje,“ řekl hejtman, který podal proti obvinění stížnost a sdělil, že si stěžuje také na nezákonnost odposlechů. Ty ho mají usvědčovat z toho, že nabízel úplatek náměstkovi krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi za to, že se policie přestane zajímat o podezření z dotačního podvodu.

Ovlivňoval Rozbořil vyšetřování podvodu?

Má se jednat o jezdecký areál v olomouckých Lazcích, který finančně podpořila Evropská unie. Údajný podvod firmy, která dotaci získala, zjistilo ministerstvo financí. „Dali jsme v této věci podnět k zahájení trestního řízení,“ potvrdil náměstek ministra financí pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. Z dotačního podvodu ale policie zatím nikoho neobvinila.

Kvůli podezření z korupce policie stíhá kromě Rozbořila také policejního náměstka Karla Kadlece, šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Vyšetřovatelé chtějí prokázat nezákonné ovlivňování trestních případů a úniky ze spisů.

Hejtman tvrdí, že jeho obvinění je postaveno na špatné interpretaci jeho slov. Jakoukoliv vinu odmítá a poukazuje na to, že dosud neviděl spis ani neslyšel odposlech, kvůli kterému je stíhaný. Jako jediný ze skupiny není ve vazbě.

Olomoučtí komunisté si vyslechli názor vedení olomouckých sociálních demokratů a otázkami zahrnuli i Rozbořila. „Ptali se mě na některé věci ze spisu, které jsem pochopitelně nemohl říct. Zajímali se také o můj názor na to, jestli jde o politickou kauzu. Řekl jsem jim, že v prvopočátku to tak nebylo,“ uvedl.

Za hejtmanem stojí i část opozice

Část opozice usiluje o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by měl hejtman svůj podíl v korupčním případu vysvětlit. Rozbořil to odmítá a opozice nemá pro vyvolání mimořádné schůze dost hlasů. Zatímco členové TOP 09 a Koalice pro Olomoucký kraj usilují o hejtmanovo slyšení, občanští demokraté, se kterými se Rozbořil sešel v pátek, se k nim nepřidali.

Krajské vedení ČSSD bude jednat o hejtmanovi zřejmě opět 2. listopadu.  Šéf organizace Jiří Zemánek už připustil, že by měl postoj zvážit. „Ve vztahu k ČSSD by asi opravdu bylo nejlepší, kdyby hejtman zvážil své setrvání ve funkci,“ vyjádřil se Zemánek. Rozbořil zjišťoval aktuální podporu krajských zastupitelů za ČSSD. Z devatenácti jich prý za ním stoprocentně stojí nejméně čtrnáct.