Radní rozdělili investice, na metro D půjde jen 10 milionů

Praha – Pražští radní dnes schválili rozdělení investic pro letošní rok. Téměř polovina kapitálových výdajů půjde na velké dopravní stavby. Na tunelový komplex Blanka se počítá s částkou zhruba 4,84 miliardy korun. Peníze ale budou také na dostavbu plaveckého areálu Šutka, opravu pavilonů v nemocnici Bulovka či na pokračování stavby pavilonu pro hrochy a slony v zoo. S penězi na investice ale nemůže počítat pražský dopravní podnik, v rozpočtu mu město přidělilo jen 10 milionů korun na přípravu metra D.

Na severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka, radní vyhradili 4,84 miliardy korun, na napojení stavby na Strahovský okruh pak dalších 1,03 miliardy. Asi 65 milionů bude určeno na přípravu navazujícího úseku z Pelc Tyrolky přes Balabenku ke Štěrboholské radiále. „Tato investice znamená, že bychom měli dodržet to, co jsme slíbili, že tunelový komplex Blanka bude dán do zkušebního provozu na začátku roku 2014,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda na tiskové konferenci.     

Na opravu zchátralé Šlechtovy restaurace dali radní jen pět milionů

Hlavní město v rozpočtu dále počítá s částkou 225,6 milionu korun na pokračování výstavby pavilonu pro slony a hrochy v zoologické zahradě, s 200 miliony korun na operační středisko Malovanka či s 300 miliony korun na dokončení plaveckého areálu Šutka. Peníze budou rovněž na výstavbu mateřských škol ve Slivenci a Uhříněvsi, na vybudování pavilonu pro nemocné Alzheimerovou chorobou při domově pro seniory v Malešicích a na opravu pavilonů v nemocnici Bulovka.

Letos by se mohlo začít pracovat i na protihlukových opatřeních u Spořilovské ulice, v rozpočtu je na tyto účely 20 milionů korun. Pokračovat bude zřejmě také výměna povrchu na magistrále v ulici 5. května, která by měla snížit hluk v okolí. Na opravu ulice Praha vyhradila 25 milionů. Se stejnou částkou rozpočet počítá na novou ubytovnu pro bezdomovce. Čtyřikrát více bude letos určeno na plánovanou opravu vyhořelého Průmyslového paláce. Naopak oprava zchátralé Šlechtovy restaurace ve Stromovce zřejmě nepůjde tak rychle, na tyto účely dali radní do rozpočtu jen pět milionů korun.

Svoboda: Zastavili jsme veškeré nové stavby

„Zastavili jsme veškeré nové stavby, pokračujeme jen v těch rozpracovaných. Nebudeme investovat například do opravy Clam-Gallasova paláce,“ uvedl Svoboda. Město podle něj také nebude pokračovat v přípravě nové trasy metra D. Na pokračování výstavby metra A z Dejvické do Motola si Praha půjčí od Evropské investiční banky. Podle Svobody město nyní s bankou vyjednává o třímiliardovém úvěru na letošní rok. Kvůli nejasnostem ohledně přidělení evropské dotace nebyla stále zahájena ani přestavba Ústřední čistírny odpadních vod. Město proto zapojuje nevyčerpané prostředky z loňského roku. Na čistírnu je v rozpočtu vyčleněno 600 milionů korun.

Pražští zastupitelé schválili v prosinci rozpočet na letošní rok, který počítal s výdaji 43,9 miliardy korun. Na investice měla mít Praha původně 10,2 miliardy korun, tyto prostředky ale nová koalice ODS a TOP 09 kvůli nedostatku času shromáždila do jedné kapitálové rezervy. Na investice nakonec Praha bude moci utratit zřejmě asi o 1,7 miliardy korun více, radní totiž do rozpočtu zapojili i nevyčerpané peníze z loňského roku. Podle Svobody tím kapitálové výdaje meziročně posílí o 594 milionů korun.

Vybrané investice hlavního města:

  • Městský okruh, úsek Myslbekova - Prašný most: 1, 3 miliardy
  • Městský okruh, úsek Prašný most - Špejchar: 321 milionů
  • Městský okruh, úsek Špejchar - Pelc Tyrolka: 3,1 miliardy
  • Strahovský tunel, 2. stavba: 960 milionů
  • Strahovský tunel, 3. stavba: 70 milionů
  • Ústřední čistírna odpadních vod: 600 milionů
  • Plavecký areál Šutka: 300 milionů
  • Hrošinec a sloninec v pražské zoo: 225,6 milionu
  • Operační středisko Malovanka: 200 milionů
  • Průmyslový palác: 101 milionů
  • Bulovka - rekonstrukce objektů: 100 milionů
  • Domov pro seniory Malešice - pavilon pro nemocné Alzheimerovou chorobou: 58,7 milionu
  • Revitalizace náplavek: 40 milionů
  • Ubytovna pro bezdomovce: 25 milionů
  • Štvanice: 20 milionů

Zdroj: Návrh rozdělení kapitálových výdajů hlavního města Prahy