Uzavírka Svinovských mostů, den druhý

Ostrava - Ani druhý pracovní den po páteční uzavírce Svinovských mostů neproběhl v Ostravě bez problémů. Podle městské policie je situace lepší než včera, řidiči se ale musí obrnit trpělivostí. V ranní špičce se tvořily dlouhé kolony, vozidla čekala v zácpách i několik desítek minut.

Cesta autem ze sídliště v Ostravě-Porubě do centra k magistrátu, která obvykle nezabere více než 20 minut, trvala dnes ráno rovnou hodinu. Nejkritičtějším místem byla křižovatka zvaná u Slovanu, kde se připojuje hlavní tah od Opavy. Tady se auta v hustém sněžení s deštěm posunovala doslova krokem. „Provoz na některých úsecích byl až na stupni 4,“ potvrdil velitel moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Dalším problematickým úsekem byla křižovatka u Domu sester na třídě 17. listopadu, kde provoz neřídí semafory, ale strážníci. Na nájezdu na Rudnou ulici, hlavní tah na Havířov a Český Těšín, se vytvořila asi kilometr a půl dlouhá kolona, další objízdné trasy na tom byly podobně. Čtyřproudá Rudná a úsek dálnice D1 už byly průjezdné bez problémů, pokud se tam řidičům vůbec podařilo dostat. Nepomohli si ani řidiči, kteří se rozhodli dostat se z Opavy do centra Ostravy přes Hlučínsko, i tady se táhly dlouhé kolony.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Jediným způsobem, jak se bez výraznějšího zpoždění dostat do centra Ostravy, tak zůstává městská hromadná doprava a příměstské vlakové spoje. Tramvaje jezdí po Svinovských mostech v obou směrech po jedné koleji se zpožděním do deseti minut. Magistrát i policie proto vyzývají cestující, aby veřejné dopravy co nejvíce využívali. „Také doporučujeme řidičům, aby při příjezdu do města nevyužívali ony doby, kdy jsou špičky, ale zkusili se rozmělnit,“ dodal náměstek ostravského primátora Aleš Boháč.