Žalobce žádá pro Radka Březinu 13 let vězení a propadnutí majetku

Soud ukončil dokazování v procesu se skupinou obžalovaných v čele s Radkem Březinou, kteří se zodpovídají z daňových úniků z ilegálních obchodů s lihem ve výši téměř sedm miliard. V české justici jde o rekordní sumu. Státní zástupce navrhl pro Radka Březinu nejvyšší trest, jaký může podle sazby dostat - 13 roků a čtyři měsíce. Požádal také soud, aby rozhodl o propadnutí jeho majetku. Nejmírnější trest navrhl pro jeho bratra Tomáše.

Podle státního zástupce je prokázáno, že nezvykle rozsáhlé podvody s lihem vymyslel a organizoval Radek Březina, který to také přiznal. To, že se k tomu nakonec rozhodl, je podle státního zástupce Martina Stokláska v jeho případě jediná polehčující okolnost. 

Přiznání pod tíhou důkazů - jediná polehčující okolnost

„Bylo to však přiznání pod tíhou důkazů. Jinak u něj převažují přitěžující okolnosti. Sám se označil za hlavu zločinecké skupiny a s ohledem na obrovský daňový únik, který byl následkem její činnosti, nebylo možné navrhnout jiný trest,“ zdůvodnil u olomouckého krajského soudu svůj návrh Stoklásek.

Jeho bratrovi Tomášovi Březinovi, který podrobně popsal činnost skupiny, pomohl usvědčit ostatní a získal za to status spolupracujícího obviněného, navrhl nejnižší trest - čtyři roky vězení a propadnutí majetku.

V případu je obžalováno celkem osm lidí. Podle obžaloby se v letech 1998 až 2013 různou měrou podíleli na rozsáhlém nelegálním byznysu. Spočíval v tom, že čistili technický líh a vyráběli z něho alkoholické nápoje, ze kterých neplatili daně. Čistý líh, který je osvobozený od spotřební daně, fiktivně denaturovali.

Státní zástupce: Máme obrovské množství důkazů

Obchodovat měli s více než dvaceti miliony litrů nezdaněného lihu, jehož část schovávali v tajných nádržích. Státní zástupce vyčíslil únik na spotřební dani na 6,7 miliardy.  Hlavním organizátorem podvodů byl Radek Březina, spoluobžalovaní jsou Tomáš Březina, Václav David, Radek Menšík, Ivan Kovařík, Rostislav Hanulík, Lubomír Kaláč a Tomáš Pantlík.

Podle státního zástupce muže uvědčuje obrovské množství důkazů a také svědecké výpovědi. Za nejvěrohodnější označil výpověď Tomáše Březiny. Dodal, že dokazování potvrdilo, že šlo o organizovanou skupinu, ve které měl každý svou roli. Radek Březina byl vůdce, jeho bratr účetní a jako jeho zástupce měl na starosti také kontrolní činnost. Jednatele firmy Morávia-Chem Menšíka označil za důležitého prostředníka. Například úkolem Václava Davidy bylo navážet líh do tajných nádrží.

„Každý vykonával určitou činnost. Jejich jednání vykazuje znaky organizované zločinecké skupiny zcela mimořádného rozsahu," prohlásil Stoklásek.

Čaniga z Likérky Drak přiznal obchody s ilegálním lihem

Mezi posledními svědky procesu byl někdejší jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. I když poprvé to popřel, tentokrát přiznal, že se podílel na nelegálních obchodech s lihem pocházejícím od Březiny.  Uvedl, že ho ukrýval ve třech sklepních nádržích o objemu patnáct až dvacet tisíc litrů.

Pavel Čaniga
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Vypověděl, že ilegální obchody řešil především s Tomášem Březinou, který mu prý vyplácel i odměny. Prohlásil, že to byl především on, kdo řídil záležitosti Radka Březiny. Tomáš Březina se přitom snažil přesvědčit soud, že jeho role byla okrajová. 

Čaniga je obviněn v jiné části lihové kauzy, která s případem Březinových úzce souvisí. Zodpovídá se z obchodování s ilegálním lihem a dalších miliardových daňových úniků. Je považován za Březinova bílého koně.

Proces s Radkem Březinou a jeho spolupracovníky je naplánovaný do pátku. Bude pokračovat závěrečnými řečmi obžalovaných či jejich obhájců. Termín rozsudku soud zatím neoznámil.