Letiště v Budějovicích projde modernizací i bez dotací

České Budějovice - Letiště v Českých Budějovicích projde modernizací i bez zamítnuté čtyřsetmilionové dotace z unijních fondů. Shodla se na tom dnes dozorčí rada společnosti. Modernizace letiště měla stát jednu miliardu. Rada už proto pověřila představenstvo sestavením nového zeštíhleného plánu. Hotový má být do konce března. 413 milionů, které byly původně určené na rozvoj regionálních letišť, by mělo být převedeno na infrastrukturu.

„Pokračovat určitě bude instalace navigačních technologií i práce na úpravách stojánků pro velká letadla, na oplocení a zajištění bezpečného vstupu na letiště,“ uvedl předseda představenstva Ladislav Ondřich. Stavět se ale podle něj nebude nový terminál, nová požární zbrojnice a omezí se výstavba komunikací. Návrhy redukované varianty musí společnost projednat s projektantem a také s Úřadem pro civilní letectví.

„Dozorčí rada dnes uložila představenstvu zpracovat odbornou analýzu, na základě které budeme chtít zjistit, které kroky jsou nezbytné, méně zbytné a opravdu podružné,“ řekl novinářům hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Jako vlastník pozemků a budov na letišti je kraj rozhodnut v modernizaci pokračovat. Na projekt už dříve přislíbil 600 milionů korun. „Hodláme se více poohlížet i po případném strategickém partnerovi,“ dodal s tím, že kraj je připraven nezbytné kroky modernizace financovat. Potřebné investice ale budou jasné až po předložení zredukovaného projektu.

Personál letiště loni odbavil 8 323 letů, což je zhruba stejně jako v uplynulých letech. Opětovně se zvýšil počet mezinárodních letů. Roste také počet odbavených pasažérů a takzvaných byznys letů. Nyní se letiště využívá zejména pro sportovní létání a obchodní lety. Společnost Letiště České Budějovice chce v letech 2014 až 2015 získat i licenci pro veřejné mezinárodní letiště.  

Rekonstrukce letiště začala v roce 2009 modernizací řídicí věže a administrativní budovy za 65 milionů korun. Aktuálně je domovským sídlem 47 letadel.

Vstup Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)