Grundschule Železná Ruda, aneb smíšené česko-německé třídy na české škole

Události v regionech: Smíšené česko-německé třídy na ZŠ v Železné Rudě (zdroj: ČT24)

Dvě smíšené třídy pro české a německé děti chystá Základní škola v Železné Rudě. Zdejší radnice nabídla pomoc sousední Bavorské Rudě, která musela svou školu uzavřít. Výuka i provoz se teď budou řídit českým i německým školským zákonem.

Jazyky nebo matematiku se budou děti učit zvlášť. Při jiných předmětech ale usednou společně do lavic.  Podle ředitele železnorudské základní školy Ctirada Drahoráda se setkají například při výtvarné a pracovní výchově a taky při tělocviku. 

Německé děti nastoupí u nás na první stupeň

Jedenáct dětí ze sousední Bavorské Rudy nastoupí příští rok v září v Česku do prvních a druhých tříd. Němčinu mají sice čeští žáci v osnovách až na druhém stupni, některé děti z Železné Rudy už se ale domluví mnohem dřív. Například Ema Tobiášová chodila do školky do Bavorské Rudy a do Německa teď jezdí sportovat – hrát tenis.

Děti z Bavorské Rudy zatím chodí do školy ve Zwieselu. Mají to tam ale patnáct kilometrů a dojíždění je pro ně složité.

Školu v Bavorské Rudě museli zavřít, měli málo žáků

Kvůli úbytku žáků museli zastupitelé v Bavorské Rudě před čtyřmi roky svou školu uzavřít. Do Česka teď budou s dětmi dojíždět i němečtí učitelé. A při společných hodinách budou ve třídě vždy s místním pedagogem.

„Celý projekt nám pomohou financovat sponzoři, bavorský region nebo Rotary klub. Především ale české a německé děti najdou k sobě další společnou cestu,“ konstatuje starosta Bavorské Rudy Charly Bauer.

Prázdniny až od srpna a školní rok od poloviny září

Otevřením dvou tříd pro německé děti chce železnorudská škola také zlepšit využití své budovy. Její kapacitu totiž naplní jen z části. Podle starosty Michala Šnebergra (ODS) byla stavěna na 500 dětí a teď jich tam je 170.

I začátek a konec školního roku se bude pro bavorské děti řídit německými zákony. Poprvé usednou do lavic až v polovině září a letní prázdniny jim začnou až v srpnu.