Žlutý krokus jako Davidova hvězda. Děti sázejí cibulky za dětské oběti holocaustu

České školy se připojují k irskému projektu Krokus, který připomíná jeden a půl milionu dětských obětí holocaustu. K asi sedmdesáti školám z České republiky se letos poprvé přidaly děti z gymnázia v Ostravě-Hrabůvce. Zasadily cibulky žlutých krokusů, které by měly vykvést koncem ledna v době Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Žlutá květina má připomenout Davidovu hvězdu, kterou nacisté značkovali Židy.

Projekt Krokus vymyslela irská organizace Holocaust Education Trust Ireland a po Česku se šíří od roku 2010 prostřednictvím Židovského muzea v Praze. Je určený pro děti  starší jedenácti let.  Na gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce zasadili cibulky žáci kvarty společně se studenty sousedního sportovního gymnázia. Celkem jich bylo sedmdesát. Cibulky dodává do Česka i celého světa irský organizátor akce.

Reportáž: Děti z ostravského gymnázia sázejí žluté krokusy

„Přihlásili jsme se do tohoto projektu, protože nám to dává konkrétní možnost, jak připomenout téma holocaustu,“ uvedla učitelka gymnázia Dagmar Štensová. Holocaust krutě zasáhl i do ostravské židovské komunity. Z více než dvanácti tisíc Židů, kteří tam před válkou žili, se jich po ní vrátilo jen dvě stě. Například v jednom transportu téměř devíti set lidí bylo přes osmdesát dětí. Přežilo jich pět.

Děti z varšavského ghetta
Zdroj: neznámý/ČTK

„Z minulosti se samozřejmě přeneseme do současnosti, kdy rozhodně nemůžeme mluvit o tom, že by rasismus vymizel,“ zdůraznila učitelka. Zvyšovat povědomí o nebezpečích diskriminace, předsudků a fanatismu je cílem irské organizace.