Mraveniště Ondřeje Sekory skrývá ragbyové zápasy a internaci

Pozůstalost Ondřeje Sekory se vrátila do Brna (zdroj: ČT24)

Tvůrce Ferdy Mravence se půl století po své smrti symbolicky vrátil do rodného Brna. Dědička autorských práv totiž tamnímu Moravskému zemskému muzeu věnovala jeho pozůstalost. Do ní patří nejen dopisy a kresby Ondřeje Sekory, ale také třeba pohár za ragbyový zápas.

„Od první chvíle jsem pochopila, že pozůstalost je natolik rozsáhlá a zároveň důležitá, že mi přišlo nesmyslné mít vše v soukromém vlastnictví a nechat si to jen pro sebe,“ vysvětlila dědička práv Jana Kolar.

Cenné dokumenty a kresby jí připadly proto, že se stala nejpřímějším dědicem. „K pozůstalosti jsem se dostala díky tomu, že syn Ondřeje Sekory byl manželem mé sestry. Děti žádné neměli, takže po její smrti jsem vše zdědila já,“ popsala situaci.

V táboře se setkal s Oldřichem Novým

Podle Kolar je důležité, aby se Sekorova tvorba dostala k lidem: „Mají možnost se o něm dozvědět trochu více. Nejen to zásadní klišé, že napsal Ferdu Mravence, protože toho v životě udělal mnoho.“

Ve sbírce jsou třeba dopisy, které Sekora psal manželce a synovi z pracovních táborů, kde byl v letech 1944 až 1945 internován. Důvodem byl židovský původ jeho manželky.

Ani v pracovních táborech se nevzdal psaní a kreslení. „Ve svých dopisech kreslil, jak vypadá ubytování. Psal velmi detailně, ale optimisticky a velmi citlivě vůči těm, kdo zůstali doma. Takže ta situace pravděpodobně byla mnohem horší, než se dozvídáme z jeho dopisů,“ vysvětlila kurátorka Moravského zemského muzea Hana Kraflová.

V jednom z pracovních táborů se Sekora potkal také s Oldřichem Novým. Právě zápisky a jeho válečné deníky mají v rukou nakladatelé a chystají se je příští rok vydat knižně.

Pohár z ragbyového zápasu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Sledoval Tour de France a hrál ragby

Část ilustrací a předmětů už muzeum vystavilo. Sekoru ukazuje nejen jako spisovatele, ale také jako novináře nebo prvního propagátora ragby v tehdejším Československu. Hru přivezl do tuzemska ve 20. letech minulého století z Francie.

Cenné jsou i osobní doklady, které se v pozůstalosti nacházejí, fotografie z dětství nebo oficiální fotografie pro tisk. Mezi zajímavostmi jsou cestovní šachy, trofej z ragby, entomologická sbírka nebo páska, kterou nosil na rukávě jako reportér Tour de France v roce 1927.

Celou pozůstalost získalo muzeum už v srpnu letošního roku. Postupně se do něj budou stěhovat i další díla a památky na spisovatele. Některé jsou ještě vypůjčené a vystavují se v jiných prostorách, pak ale poputují do Brna.