Rok od výbuchu ve Vrběticích - bez viníka a odškodnění

Bez jednoho dne přesně rok uplynul od první série explozí v muničních skladech u Vrbětic na Zlínsku. Zemřeli při nich dva lidé. Obyvatelé nejbližších obcí dodnes nedostali žádné odškodnění, viníci zůstávají neznámí. Speciální vyšetřovací tým policejního prezidia se zatím nedostal k epicentru. Na místo se po roce přijel podívat i prezident Miloš Zeman, který požaduje vyšetřovaní urychlit.

Téměř přesně před rokem vybuchl v areálu muničních skladů ve Vrběticích objekt číslo 16, ve kterém bylo 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní. Po explozi se nejen chvěly budovy, ale přestaly fungovat i telefonní linky. Policisté a hasiči museli tenkrát evakuovat sto lidí. Kvůli dalším výbuchům v areálu, ke kterým docházelo proto, že větší detonace rozmetala do okolí munici, musely být stovky obyvatel okolních vesnic evakuovány ještě několikrát.

První výbuch a dva nezvěstní (zdroj: ČT24)

Třetího prosince areálem otřásl další velký výbuch. Explodoval sklad číslo 12 s 98 tunami vojenskému materiálu. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Právě její dva zaměstnanci se stali oběťmi první detonace. Pozůstatky dvou mužů ve věku 56 a 59 let našli pyrotechnici až o měsíc později.

Hledání viníka vázne

Exploze obou skladů vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení a na vyšetřování pracuje speciální tým policejního prezidia. Jak ale letos v červnu řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, bude moci vyšetřování příčin explozí na místě začít teprve poté, co bude areál vyčištěn. Vývoz munice má skončit zřejmě v květnu roku 2016.

Časový horizont naznačený policejním prezidentem zpochybnil právník firmy Imex Group, které vybuchlé sklady patřily. „Kdyby tímto tempem postupovali vojenští pyrotechnici v Afghánistánu, tak naši vojáci ani nevyjedou ze základen. Po roce už bude na místě činu jenom vzrostlý les. Biologické stopy budou zcela znehodnoceny, jakékoliv další stopy budou z poloviny nepoužitelné,“ reagoval tehdy právní zástupce firmy Radek Ondruš.

Otázku, zda budou na místě po tak dlouhé době ještě použitelné důkazy, vznesl také prezident Miloš Zeman při své návštěvě Zlínského kraje.

Když už uplynula tak dlouhá doba od těch výbuchů, tedy rok, nedochází k nějakému znehodnocení důkazů? Protože když ohledáte místo činu až po roce či delší době, tak samozřejmě hrozí, že se k nějakým důkazům nedostanete. Já bych chtěl proto velice apelovat, jestli by se tyto práce mohly urychlit. Protože jinak nikdo nebude vědět, kdo to způsobil. A nezapomeňte, že tam zahynuli dva lidé. Takže lidské oběti byly a byla spíše šťastná náhoda, že těch obětí nebylo více.
Miloš Zeman

Na jeho dotaz reagoval vedoucí opatření Bohdan Varyš. „V současné době se pomalu, ale jistě dostáváme k epicentru. Postupně vyskladňujeme všechny sklady tak, aby  bylo možné provádět další úkony. Co se týče celého prostoru, tak pyrotechniky byla provedena prohlídka, byly odstraněny všechny fragmenty vybuchlé i nevybuchlé munice,“ shrnul práci v areálu Varyš. Na místě je také nově trhací jáma na ničení trhavin a nad muničními sklady je stále bezletová zóna do výšky šesti kilometrů. 

Padla první obvinění

Během státní kontroly obsahu skladů padlo na konci března letošního roku i první obvinění. Policie tehdy zahájila trestní stíhání proti pěti lidem. To nesouviselo s vyšetřováním výbuchů, ale s tím, že policie během vyskladňování areálu objevila uskladněné protipěchotní miny. Ty jsou zakázané mezinárodní Ottavskou úmluvou.

Miny měly ve Vrběticích uskladněné firmy Excalibur Army a Real Trade. Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek potvrdil, že čtyři obvinění jsou vrcholnými manažery firem, zodpovědnými za obchodování se speciálním materiálem. Firmy se ale hájí s tím, že tyto konkrétní miny mezi zakázaný materiál nepatří a jejich dovoz jim povolil stát.

Posledním obviněným je starosta blízké obce Bohuslavice nad Vláří František Machuča (nez.). I on s obviněním nesouhlasí. Podle svých slov byl jen koncovým článkem, který měl na starosti manipulaci s dovezeným zbožím, aniž by znal jeho původ nebo druh.

Zatím se spekuluje

Společnost Imex Group tvrdí, že pokud munice neselhala kvůli výrobní vadě, výbuch musel někdo způsobit schválně. Její verzi nahrává také velký časový odstup mezi výbuchy a více než kilometrová vzdálenost obou skladů. „Policie navíc sklad prohlédla a – jak řekl ministr obrany – byl označen jako bezpečný,“ reagoval už dříve právní zástupce firmy Radek Ondruš. 

Podobně to vidí i Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu ČR. „Já jsem přesvědčen, že zabezpečení bylo dostatečné. Kdyby nebylo, tak by kontrolní orgány jako policie dávno zakázaly provoz těchto skladů,“ uvedl Jiří Hynek ze zmíněné asociace.

A obdobně mluví i pyrotechnici: „Pokud je vše ve stavu, jak má být, tak samovolný výbuch nehrozí,“ řekl loni v prosinci Jiří Lačňák, který vede tým policejních pyrotechniků pracujících v areálu muničních skladů ve Vrběticích.

Rok po výbuchu první skladu navštívil Vrbětice prezident (zdroj: ČT24)

Pojistný podvod to nebyl

Radek Ondruš, právník Imex Group, dodal, že ani nyní společnost nemá žádné nové informace. Policie ji podle jeho slov o vyšetřování neinformuje, nemá přístup do spisu a nemá informace, že by kdokoli z firmy byl obviněný. Upozornil také na to, že v České republice pojišťovny vojenskou munici nepojistí, a proto se nemůže jednat o pojistný podvod.

„Imex Group se o pojištění munice snažila, ale bez úspěchu. Ta munice pojištěná nebyla, navíc byla kompletně prodaná. To znamená, že Imex Group musela peníze za zničenou munici vracet,“ vysvětlil Ondruš.

Právník také uvedl, proč v den exploze byli v areálu dva zaměstnanci společnosti“. „Podle informací, které máme, by neměli čas s čímkoli laborovat. Byli to starší pánové, takže představa, že by ze čtyřmetrových výšek sundávali bedničky s municí a tu rozebírali, je úsměvná. Jeli tam štítky označovat kontejnery a bedny připravené k vývozu. Ta munice se měla další týden odvážet,“ uzavřel. 

Kdo areál hlídal?

Ostrahu areálu měl a má z nájemní smlouvy zabezpečit správce areálu, kterým je Vojenský technický ústav (VTÚ). Ten na půl roku před první explozí ve výběrovém řízení poptával dvoučlennou ochranku. VTÚ pak na konci října 2014, ještě před dalším výbuchem, vydal stanovisko, podle kterého bylo zabezpečení v souladu s předpisy.

V areálu byly skladovány veškeré  druhy munice – od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou až po letecké pumy. Ty byly uloženy v asi stovce objektů, z nichž třicet bylo vyčleněno pro skladování a rozebírání munice, které měla hlídat ostraha.

Od loňského 4. listopadu střeží sklady armáda. Nejdříve tam bylo nasazeno 100 vojáků. Začátkem prosince pak Bezpečnostní rada státu v reakci na druhý výbuch rozhodla, že lokalitu bude hlídat 450 vojáků. Od konce června byl počet vojáků na základě dohody ministerstev obrany a vnitra snížen na maximálně 300 a do ostrahy se více zapojili policisté.

Na odškodnění se čeká

Kvůli výbuchům přijal Zlínský kraj celkem 136 žádostí o náhradu věcné škody. Po jejich posouzení požaduje na ministerstvu vnitra proplacení zhruba 1,15 milionu korun pro 38 žadatelů. Sto deset žádostí bylo od fyzických osob, 26 pak od právnických. Na začátku září byly všechny žádosti odeslány na ministerstvo s návrhem o vyplacení náhrad pro 33 fyzických osob ve výši asi 526 tisíc korun a pro pět právnických osob ve výši necelých 629 tisíc korun. Žádosti se nyní na ministerstvu posuzují.

Lidé chtějí náhrady za objížďky, firmy hlavně za ušlý zisk. Například majitelé lesů už déle upozorňují na to, že nemohou vstoupit na své pozemky v blízkosti vrbětického areálu a udržovat je, ty pak ztrácejí svou hodnotu. Možný způsob kompenzace je, podle hlavy státu i hejtmana Stanislava Mišáka, výměna zasažených pozemků za jiné. 

Odškodněni by měli být lidé, kteří byli poškozeni v souvislosti se zásahem Integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasičů a záchranářů. Škody způsobené samotnými výbuchy by měl hradit viník, ten však ještě není známý. O kompenzaci za nepředvídané náklady se u vlády hlásilo i ministerstvo vnitra a obrany. Vláda letos v březnu rozhodla, že na likvidační práce ve Vrběticích uvolní 47 milionů korun.

Nad tím, že dosud nikdo z obyvatel okolních vesnic nezískal odškodnění, se pozastavil také prezident. Dodal, že po návratu ze Zlínského kraje se při nejbližší možné příležitosti bude na toto téma dotazovat příslušných ministrů - Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO).

Úklid muničních skladů

Nepoškozená munice se ze skladů měla začít odvážet už na začátku zimy loňského roku. Zpozdil ho ale výbuch druhého skladu. Poté co přestaly neřízené exploze, odborníci z policejního prezidia prošli objekty a probírali v nich doslova bednu po bedně. Jejich cílem je zjistit, zda je odvážená munice v pořádku, a zda se obsah skladů shoduje se seznamy, které policii poskytly firmy, jimž munice patří.

Jako první odjel kamion letos 8. ledna s nákladem chloristanu amonného, který tam měla společnost Bochemie vyrobený a připravený k expedování ještě před výbuchy. Koncem ledna policie odvezla k likvidaci část munice z areálu.

První odvezla část munice svým zákazníkům společnost Excalibur Army. Počátkem března pak začaly převozy munice do znovuotevřeného vojenského skladu v Květné na Svitavsku. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) náklady na převoz munice bude hradit stát a firmám je zpětně vyúčtuje. Připraveno tam je celkem 20 objektů, do konce září byla municí soukromých firem zaplněna přibližně polovina vyčleněné kapacity.

Policejní mluvčí Monika Kozumplíková uvedla, že z Vrbětic dosud k 14. říjnu odjelo přes 400 kamionů s municí. Její vývoz podle policie skončí v prvním čtvrtletí roku 2016. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) byla munice a další materiál dosud vyvezena z 26 skladů a je ještě ve 14 budovách. Pyrotechnická očista areálu ale bude trvat řádově roky a přijde na stamiliony korun. Odvoz munice z areálu požadovali po výbuších i místní, dokonce sepsali petici.

  • Vrbětice (16. října 2014): Při výbuchu skladu č. 16, který obsahoval 50 tun munice, zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group. Ta si sklad pronajímala od státního podniku Vojenský technický ústav.
  • Vrbětice (3. prosince 2014): K druhé vrbětické explozi došlo ve skladu č. 12, obsahoval třináct tun výbušniny. Nehoda se naštěstí obešla bez ztráty na životech, muselo kvůli ní ale být evakuováno 430 obyvatel okolních obcí.
  • Důl Darkov (9. srpna 2015): Letní explozi v dole na Karvinsku způsobilo seismické uvolnění metanu. Tři horníci zemřeli, další dva se zranili.
  • Litvínov (13. srpna 2015): Kvůli výpadku chladicího systému a následné explozi zásobníku s chemikáliemi došlo k požáru v petrochemickém závodu Unipetrol v Záluží u Mostu. Do vzduchu unikly škodlivé, ne však životu nebezpečné látky. Víc než tisíc lidí se muselo evakuovat, vlastní výbuch způsobil jen několik lehkých zranění.
  • Polička (9. září 2015): V areálu Poličských strojíren došlo k výbuchu 320 tun střelného prachu. Dva lidé se při následném požáru lehce popálili.
  • Vlašim (21. září): V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. Při výbuchu zahynuli tři zaměstnanci.
  • Dobrovice (22. září): Při výbuchu v lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku se zranilo 14 lidí, dva lidé byli zraněni těžce a do nemocnic je musely transportovat vrtulníky.
  • Kralupy nad Vltavou (8. října): Při výbuchu v chemičce Synthos se zranili dva lidé. Skončili v pražské motolské nemocnici. Podle vyšetřovatelů byly zřejmě porušeny pracovní předpisy.