Soud potvrdil podmíněné tresty pro bývalé vedení Dostihového spolku Pardubice

Události v regionech: Podmíněné tresty pro bývalé vedení Dostihového spolku (zdroj: ČT24)

Odvolací soud v Pardubicích potvrdil rozsudek nad bývalými členy vedení Dostihového spolku Pardubice Jiřím Kunátem a Ladislavem Nermutěm. Okresní soud jim v únoru za zpronevěru a zkreslování údajů o stavu hospodaření uložil podmíněné tresty. Podle soudu oba manažeři za peníze společnosti nakupovali technické zařízení a další vybavení, které však ve firmě nezůstalo. S náhradou škody však odvolací soud odkázal Dostihový spolek na občanskoprávní řízení.

„Je zřejmé, že škoda byla v podstatě odčiněna tím, že věci tam byly vráceny. My bychom museli zjišťovat, o které věci se ve skutečně jednalo, jakou mají hodnotu a jaká náhrada škody by v současnosti přicházela v úvahu. To by přesáhlo rámec důkazního řízení,“ vysvětlila předsedkyně soudu Šárka Pfeiferová důvody, proč manažery zprostila povinnosti nahradit část škody ve výši 225 tisíc korun.

Jsou to tresty výchovné, proto jsme ani neukládali peněžité tresty, jak navrhovalo státní zastupitelství. Jsou to do dnešní doby v podstatě netrestaní lidé, takže není důvodu je nějakým výraznějším způsobem trestat."
Šárka Pfeiferová
předsedkyně senátu

Dřívější ředitel společnosti a místopředseda představenstva Jiří Kunát byl odsouzen k ročnímu vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Další člen představenstva Ladislav Nermuť od soudu odešel s trestem osm měsíců vězení se zkušební dobou dva roky.

Za peníze firmy nakupovali movitý majetek od nábytku přes mobilní telefony, výpočetní a audiovizuální techniku až po vybavení koupelny. Většina věcí se ve spolku znovu objevila až poté, co případ začala vyšetřovat policie.

Dostihový spolek žádal úhradu škody dva miliony korun

Dostihový spolek požadoval, aby oba muži nahradili škodu ve výši zhruba dva miliony korun. Ta mu měla vzniknout z menší části nákupem předmětů na účet společnosti, z větší pak nevymáháním a promlčením pohledávek. Podle Pfeiferové však Kunát předložil doklady, že určitou iniciativu v této věci vyvíjel a ani následné vedení firmy se o vymožení dlužných peněz nesnažilo.

Kunát byl také znovu uznán vinným ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Podle soudu nezajistil řádné vedení účetnictví firmy, nenechal zpracovat audity účetních závěrek a nevymáhal řádně pohledávky. Soud mu rovněž potvrdil čtyřletý zákaz výkonu funkce ve vedení obchodních společností.

Dostihový spolek už má nové vedení, problémy ale pociťuje pořád.

Kumulovaná ztráta, kterou evidujeme v účetnictví, je 16 milionů korun. Za období 2009–2011 tady proběhla kontrola finančního úřadu, která nám ještě zpětně doměřila 1,5 milionu bez příslušenství.
Michal Skalický
ředitel Dostihového spolku Pardubice