Hyundai Mobis koupí pozemky v Mošnově za tržní cenu. Chce ale kompenzace

Ostrava se dohodla s Hyundai Mobis na prodeji pozemků pro továrnu na světlomety v Mošnově za tržní cenu sedmdesát milionů. Firma to nejprve striktně odmítala, protože podle investiční smlouvy měla dostat osmnáct hektarů za korunu za metr. Prodej pod cenou však neschválila Evropská komise a Ostrava jej zamítla. Firma nakonec na cenu přistoupila, protože rozdíl jí slíbil doplatit stát. Je to šedesát osm milionů.

Zastupitelé odhlasovali prodej pozemků pro stavbu továrny v mošnovské průmyslové zóně za cenu šedesát devět milionů, která vychází ze znaleckého posudku – 365 korun za metr čtvereční. Podle primátora Ostravy Tomáše Macury z hnutí ANO má být smlouva uzavřena během několika dnů.

Bez kompenzace se stavět nezačne

Zástupci Hyundai Mobis s cenou souhlasili poté, co dostali od státu příslib kompenzace. Vláda v pondělí schválila, že peníze, které firma zaplatí navíc oproti investiční smlouvě, jí nahradí jinak. „Tyto peníze půjdou Hyundai Mobis jiným kanálem, než se původně předpokládalo,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. 

Společnost to ale chce mít potvrzeno. „Čekáme na změnu investiční smlouvy. Teprve potom začneme s přípravnými pracemi. Do té doby se pozemků nedotkneme,“ prohlásil zástupce společnosti Ivan Leixner.

Hyudai Mobis koupí pozemky v Mošnově za 68 milionů

Firma chce začít továrnu stavět ještě na podzim a na prodej pozemků se slíbenou slevou tlačila. Podle investiční smlouvy z loňského července má dostat pobídky ve výši 433 milionů i pozemky za korunu. Vedení Ostravy však s prodejem pod cenou čekalo na stanovisko Evropské komise, protože jinak by mohlo porušit podmínky dotace na stavbu průmyslové zóny v Mošnově.

Evropa prodej za korunu neschvaluje

„Nemůžeme riskovat porušení evropských předpisů, i kdyby měla investice padnout. Jde až o miliardu z evropských peněz,“ vysvětloval minulý týden Macura. Mezitím agentura CzechInvest ověřila, že stanovisko Evropské komise je negativní. „Evropská komise setrvala na svém názoru, že jí tato forma podpory nepřijde transparentní,“ potvrdil generální ředitel agentury Karel Kučera.

  • Hyundai Mobis podepsala v červenci 2014 s českou vládou slmouvu o investici do továrny v Mošnově ve výši čtyři miliardy.
  • Stát se zavázal k pobídkám ve výši 433 milionů. 302 milionů je sleva na dani z příjmu na deset let, 131 milionů na pořízení hmotného a nehmotného majetku.  Vláda také přislíbila prodej 18 hektarů pozemků v mošnovské zóně za korunu za metr čtvereční.
  • V letech 2017 až 2020 má firma vyrábět světla pro 750 tisíc aut za rok, po roce 2020 pro milion aut ročně. V první fázi má vytvořit 900 pracovních míst.

Peníze má Hyudai Mobis zaplatit ve třech splátkách. Deset procent má uhradit ještě letos, v příštím roce čtyřicet procent a zbývajících padesát v roce 2017. Stavební povolení zatím nemá. „Firma má územní rozhodnutí a základní stavební práce jako skrývku zeminu už může začít dělat. Stavební povolení by mohla získat na začátku prosince,“ uvedl primátor. Dodal, že pokud by společnost odstoupila od smlouvy, je povinna uvést pozemky do původního stavu.

Investiční smlouva s Hyundai Mobis podepsána
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Hyundai Mobis je největším subdodavatelem komponentů pro automobilku Hyundai. V Mošnově chce investovat čtyři miliardy. Továrna se má stavět asi deset měsíců. V první fázi má společnost zaměstnat devět set lidí. Jednu továrnu už má v Nošovicích, kde vyrábí světla, brzdy a palubní desky. Ta mošnovská by měla dodávat světlomety do Nošovic i do továrny Kia v Žilině.

Premiér Bohuslav Sobotka byl se smlouvou s Hyundai Mobis spokojen včetně pobídek. „Věřím, že pobídky se nám třikrát vrátí,“ uvedl loni v červenci.