V Ústí nad Labem odvolali ředitele zoo, zaměstnanci hrozili stávkou

Jiří Bálek končí po sedmi měsících v čele ústecké zoologické zahrady. Rada města ho na mimořádném jednání ve středu odvolala. Podle primátorky Věry Nechybové (nez.) se situace v zoo vyhrotila natolik, že desítky zaměstnanců hrozily stávkou a hromadnou výpovědí. Bálek tvrdí, že byl odvolán, protože přerušil toky peněz ven ze zoo.

Radní pověřili řízením zahrady někdejšího ředitele Bořka Voráče, nového ředitele chtějí vybrat do konce roku. Jiří Bálek před nástupem do funkce ředitele zoo působil jako kameraman a dokumentarista.

Chování ředitele podle zaměstnanců hraničilo se šikanou

Část zaměstnanců si na Bálka stěžovala dlouhodobě, obviňovali ho z nevhodného chování hraničícího se šikanou. Radní na začátku září vyslovili s fungováním zoo nespokojenost a poslali do ní mediátorky. To ale podle Nechybové nepomohlo.

„V pondělí nám zaměstnanci v počtu 65 ze 107 přinesli petici s tím, že hrozí hromadnou výpovědí, hrozí stávkou bez dopadu na chov zvířat. Situace se tam vyhrotila, takže jsme museli jednat,“ řekla Nechybová. Zoo má 66 zaměstnanců a podle Nechybové petici podepsali i někteří veřejně prospěšní pracovníci.

Chyby našla podle primátorky i kontrola z magistrátu

Podle Nechybové našla chyby i kontrola zadaná magistrátem. „Našla nějaká pochybení. Nedohledaly se smlouvy, objednávky, některá výběrová řízení neprobíhala tak, jak by měla, tedy v souladu s naší směrnicí,“ řekla.

Kvůli napjaté situaci poslalo vedení města na začátku září dvě mediátorky, aby situaci zklidnily. „Zaměstnanci jsou tam rozděleni na dva tábory. Jeden tábor, který podporuje pana Bálka, a druhý, který je většinový, má připomínky k jeho práci a k jeho řízení. Mluvily jsme se všemi zaměstnanci, přesto se nepodařilo dát je dohromady. Myslím, že stížnosti byly oprávněné, některé byly přehnané, ale většina byla oprávněných,“ uvedla jedna z nich Renata Zrníková.

Podle jejího názoru bývalý ředitel nezvládnul chod zoo manažersky. „Pan Bálek je odborník a zoolog na svém místě, má nadhled, ale domnívám se, že nemá zkušenost s řízením většího množství zaměstnanců,“ dodala Zrníková.

Bálek: Zaměstnancům vadí, že jsem odřízl toky peněz

Bálek tvrdí, že neměl možnost se vyjádřit k argumentům nespokojených zaměstnanců. Radní mu odvolání pouze oznámili. „Oznámili mi, že jsem to manažersky nezvládl. Co je v petici, nevím, ale na jejím základě rozhodli,“ řekl Bálek.

Jiří Bálek
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Že by v zoo panovala atmosféra strachu, jak tvrdí autoři petice, Bálek odmítl. V nespokojenosti zaměstnanců vidí zástupný problém. „Tlaky jsou odjinud. Vadí, že jsem odřízl toky peněz, které šly ven a za které jsme opravovali a rekonstruovali expozice,“ uvedl.

Za Bálka se postavili jeho zástupci i střední management zoo. Zpochybnili petici i závěry magistrátní kontroly. „Pod vedením Mgr. Bálka jsme měli po dlouhé době pocit, že zahrada směřuje koncepčním směrem a že se začíná opět rozvíjet. Za několik měsíců od svého nástupu 1. března dokázal realizovat velké množství změn, ať již u zvířat či v oblasti návštěvnického servisu,“ napsal ve svém prohlášení management zoo.

„Vyjadřujeme velkou obavu o budoucnost zoologické zahrady, protože časté střídání ředitelů a provizorního vedení se jednoznačně odráží na stabilitě celého týmu zaměstnanců a rozvoji zoo. Za posledních deset let se zde ve vedení vystřídalo pět manažerů, což v žádné jiné české zoo nemá obdoby,“ doplnil managment.

Radní pověřili řízením zoo někdejšího dlouholetého ředitele Bořka Voráče. V čele zahrady stál v letech 1972 až 1990. Za jeho působení například přišli do Ústí nad Labem oblíbení sloni. Podle Nechybové je pověřen funkcí do konce letošního roku. Nového ředitele chce město najít ve výběrovém řízení.