Otcové protestovali za střídavou péči o děti

Plzeň – Před Krajským soudem v Plzni dnes demonstrovalo několik otců. Stěžovali si na podjatost soudkyň a porušování zákonů během řízení při sporech o děti. Soudy prý rozhodují ve prospěch matek a děti přidělují převážně jim. Potomci by tedy podle nich měli být častěji svěřováni do střídavé péče obou rodičů.

Otcové se před plzeňským soudem sešli, když se právě uvnitř projednával případ Štefana Sedláka. Před třemi lety mu soud syna Tomáše odebral a vídat ho směl pouze tři hodiny týdně. „Nemáte vůbec právo na své vlastní dítě, které jste vychovával,“ stěžuje si Sedlák, podle kterého soudy při rozhodování o přidělení dítěte vůbec neberou v potaz citové vazby potomků k rodičům. Dnes ke krajské instanci přišel s odvoláním.

Podobný příběh v minulosti prožil také Aleš Hodina, který se rozhodl proti chování soudů protestovat a k soudu přišel s transparentem. „V případě rozchodu soud prakticky automaticky svěřuje děti matkám,“ opakuje přesvědčení mnoha českých otců rozzlobený muž. A Valentýn Papazian, další protestující, ho doplňuje: „Výsledkem toho je, že matky negativně ovlivňují děti.“ Soudy přitom podle Papaziana ke smíření rodičů nijak nepomáhají.

Kromě názoru, že české soudy a zejména soudkyně brání otcům styku s vlastními dětmi protestující sdílejí také návrh k řešení složitého problému: při sporu rodičů by měly úřady stanovit střídavou péči. Ta prý totiž dětem po rozvodu prospívá nejvíc a doporučují jí i psychologové.

Argumenty otců pro střídavou péči
Zdroj: ČT24

Štefan Sedlák přesto dnes odešel od soudu nespokojený. Soudkyně mu střídavou péči nepřiznala, svého syna může otec vidět každý sudý víkend. „Jistě to není v dobru a zájmu dítěte, pomáhá k tomu i soud,“ komentoval nový rozsudek.

Dnešní protest byl prvním krokem, který měl upozornit na podjatost českých soudců. Současně ale otcové kritizovali vyplácení alimentů, peníze by podle nich neměli inkasovat přímo matky.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)