Kremrole, šátečky, rolády a uvnitř? Olomoucké tvarůžky!

Loštice (Šumpersko) - V Lošticích na Šumpersku dnes otevřeli první tvarůžkovou cukrárnu v Česku. Návštěvníci si tu mohou pořídit třeba šátečky, kremrole, rolády či řezy plněné sýrem s nezaměnitelným aroma. Netradiční cukrárnu otevřela rodinná firma manželů Poštulkových, která se specializuje na výrobu tvarůžkových moučníků již tři roky. Olomoucké tvarůžky platí za jediný původní český sýr.

„Tvarůžky k Lošticím neodmyslitelně patří. Společnost A. W., jediného výrobce pravých olomouckých tvarůžků na světě, máme takříkajíc za humny. Zájem o naše slané moučníky roste. Očekáváme, že tomu tak bude i v budoucnu,“ uvedla Zdeňka Poštulková.

S tvarůžkovými specialitami se firma dosud prezentovala například na farmářských trzích. Podle slov Zdeňky Poštulkové se rodina vždy snažila propagovat Loštice. Přeje si, aby cukrárna podpořila rozvoj gastro turistiky v lokalitě. Návštěvníci provozovny si prý v cukrárně, která sídlí v Komenského ulici, mohou koupit tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, řezy, lokše či štrúdl.

Olomoucké tvarůžky

jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Tvarůžky loštické firmy A. W. získaly zhruba v polovině roku 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let. Proti se v minulosti ostře stavěli Němci a Rakušané.

„Z tvarůžků určitě naše babičky vyráběly různá jídla. Ze starých receptů ale nevycházíme, vymýšlíme je sami. Například dnes jsme představili tvarůžkový koktejl,“ řekla Poštulková.