Solární elektrárna Mrlínek přišla o licenci. Dostala ji před dokončením

Další licenci pro fotovoltaickou elektrárnu zrušil Krajský soud v Brně. Solární elektrárně v Mrlínku na Kroměřížsku se ji rozhodl udělit Energetický regulační úřad (ERÚ) v roce 2010. V té době ale nebyla elektrárna ještě dokončená, a tak soud vyhověl žalobě nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

„Soud se přiklonil k našemu názoru, že firma v licenčním řízení předložila nepravdivé revizní zprávy,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Licenci elektrárna dostala rok před svým dokončením. V následujícím roce, kdy byla v lednu 2011 dokončená, ale už platily méně výhodné výkupní ceny energie. Podle Malého rozdíl mezi výkupními cenami v případě 20 let provozu elektrárny činil až 300 milionů korun.

Nejvyšší státní zástupce už podal na soud 22 žalob proti ERÚ a tato byla poslední. Instituci žaluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), podle kterého úřad chyboval při udělování licencí některým fotovoltaickým elektrárnám. V prosinci 2010 totiž některé z nich narychlo získávaly licence těsně předtím, než solární elektřině klesla státní podpora.

  • Poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se tak snažily stihnout prosincový termín. Úřad proto na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.

Počet zrušených a potvrzených rozhodnutí je vyrovnaný. Některé případy již pokročily jako kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu.

Nejvyšší státní zástupce uspěl se svou žalobou u elektrárny firmy AKAM – Bosko v Boskovicích na Blanensku, elektrárny Aneta sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, elektrárny Clean management a. s. v Uherském Brodu, Solar CD v Českém Dubu na Liberecku, FVE III Tuchlovice, FVE ČK, s. r. o. v České Kamenici na Děčínsku, SUN VIK 2 v Chomutově a FVE Mozolov, s. r. o. v Krásné Hoře na Hablíčkobrodsku.

ERÚ žaloval sám na sebe

Podněty na pochybné udělování licencí podal sám na sebe Energetický regulační úřad. „Dostal jsem od ERÚ za poslední čtyři měsíce loňského roku zhruba 140 podnětů. Přirozeně musím podat žalobu proti tomu, kdo licenci vydal, tedy zase ERÚ,“ uvedl minulý rok nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s tím, že případy, kde existovala možnost, že došlo přímo k trestnému činu, už prověřují vyšetřovatelé.