Podpora řemesel na Vysočině funguje, učňů se hlásí víc

Jihlava – Kraji Vysočina se udělování motivačních stipendií pro řadu učňovských oborů vyplácí. Na obory, které kraj od loňska finančně podporuje, se hlásí dvojnásobný počet studentů než dřív, studentům se prý také často zlepšil prospěch. Podobné programy pro učně a studenty zavádějí ve většině krajů. Samosprávy samy určí, které profese v regionu potřebují nejvíce a jen ty podpoří.

Kraj Vysočina se minulý rok rozhodl finančně podporovat učební obory elektro a klempíř-pokrývač. Pokud nemají učni těchto oborů vážné kázeňské prohřešky a jejich prospěch je dobrý, dostanou každý měsíc stipendium 700 korun. Další dva tisíce korun za rok může každý student získat navíc v případě výborných studijních výsledků.

„To stipendium je dobrá věc, motivuje mě k tomu, abych tu školu dokončil a dá se za to pořídit spousta věcí, které potřebuji buď do školy, nebo do normálního života,“ popisuje mladý elektrikář David Pokorný. On i jeho spolužáci většinu peněz utrácí za dopravu do školy a za sportovní oblečení.

Pokrývačů je na Vysočině stále málo

Na klempíře-pokrývače se dá z celé Vysočiny vyučit pouze v Jihlavě, jiná škola tento obor kvůli nízkému zájmu neotevřela. Ti, kteří si toto řemeslo vyberou, se ovšem podle ředitele střední školy stavební Pavla Tomana o nedostatek práce bát nemusí. „Když se podíváme po potřebě oprav střech, tak je jasné, že ani deset žáků v ročníku nebude stačit,“ tvrdí Toman.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Po úspěchu v prvním roce vyčlenil kraj letos na podporu učebních oborů 3 miliony korun. Zdvojnásobil se i počet zájemců o stipendia, letos přišlo 711 žádostí. Kraj podporuje celkově 18 učebních oborů, o které je na trhu práce největší zájem. Letos to jsou hlavně obráběči kovů, strojní mechanici, zedníci, instalatéři ale třeba i pekaři nebo řezníci.