Zastupitelé Chebu neví, jestli mohou zveřejňovat záznamy jednání

Cheb – Obyvatelé Chebu požadují, aby jejich zastupitelé dál na internetu vyvěšovali záznamy ze svého jednání. Politici se ale obávají pokut od Úřadu pro ochranu osobních údajů, který by radnici mohl kritizovat za zveřejňování důvěrných údajů. Problémem se už zabývají městští právníci, lidé přesto sepisují petici. Ministerstvo už připravuje změnu, která má situaci vyjasnit.

Zastánci zveřejňování záznamů jsou přesvědčeni, že dohled občanů práci zastupitelů zlepší. “Je to dobrý nástroj veřejné kontroly,“ tvrdí jeden ze signatářů Tříkrálové výzvy a farář Petr Hruška. Radnice se ale k videoarchivu staví negativně. Dostupnost jednání na internetu a tím pádem i projednávané informace o soukromých osobách totiž podle nich může porušovat zákon.

Městu prý hrozily pokuty od Úřadu pro ochranu osobních údajů, radní proto videoarchiv zablokovali. “To byly velmi znatelné pokuty, jednalo se až o miliony korun,“ obává se chebský starosta Pevel Vanoušek (ČSSD). Podle tajemníka městského úřadu Václava Sýkory teď mají právníci za úkol najít legální cestu, jak problém vyřešit. Stanovisko příslušného odboru bude známu do měsíce.

Internetové stránky města Cheb
Zdroj: ČT24

S tlakem ze strany kontrolorů soukromí se už museli vyrovnávat i jinde na západě Čech, v Karlových Varech. Zde radní ze záznamu mažou citlivá data a na internetu svá jednání zveřejňují dál. “My jsme to viděli tak, že je to proti zdravému rozumu, tvrdí karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

Starostové i úředníci nyní volají po změnách příslušného zákona. I samotný Úřad pro ochranu osobních údajů si je problému vědom. Budí to velké pozdvižení, připustila mluvčí Hana Štěpánková. Ministerstvo vnitra proto už uvažuje o změnách, které by zastupitelstvům zveřejňování jednání ulehčily. Zatím ale není jasné, od kdy by úprava předpisů mohla začít platit.

Reportáž Antonín Bruštíka (zdroj: ČT24)