Policie obvinila muže za březnovou čelní srážku vlaků na Litoměřicku

Policie obvinila osmapadesátiletého muže z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s březnovou srážkou vlaků na Litoměřicku. Uvedla to litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. Při střetu protijedoucích vlaků na trati Ústí nad Labem - Lysá nad Labem nedaleko Žalhostic se lehce zranil jeden člověk a vznikla škoda několik milionů korun.

Dva nákladní vlaky se čelně srazily 28. března letošního roku. Správa železniční dopravní cesty musela vyměnit na 200 pražců, vyvráceny byly dva sloupy a poničeno 200 metrů trakčního vedení a koleje. Náklady na opravu odhadli správci železnice na zhruba 1,5 milionu korun.

Drážní inspekce už po nehodě uvedla, že za ní s největší pravděpodobností stojí lidská chyba. V době nehody platila na trati výluka, soupravy jezdily jen po jedné koleji. Vlak s prázdnými plošinovými vozy, který jel ve směru od Ústí nad Labem, měl podle inspekce zůstat stát ve Velkých Žernosekách a počkat na vlak s uhlím, který jel v opačném směru.

Projel však kolem návěsti zakazující jízdu a vjel na trať směr Litoměřice. Strojvedoucí druhého vlaku okamžitě zastavil. Před možným zraněním se zachránil skokem z lokomotivy. 

Obviněnému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody od dvou do osmi let.