Nová Petrova bouda v Krkonoších má povolení, hotová bude za čtyři roky

Vlastník památkově chráněné Petrovy boudy, kterou v roce 2011 skoro úplně zničil požár, získal stavební povolení. Pokud to počasí dovolí, začne se stavbou nové budovy ještě letos na podzim. Společnost Snowy Chalet plánuje výstavbu dokončit do konce roku 2019. Investiční náklady odhaduje na 120 milionů korun.

Stavební povolení vydané radnicí ve Špindlerově Mlýně nabylo právní moci 29. září. Podle serveru iDnes disponuje firma už od letošního jara také souhlasem Správy Krkonošského národního parku a energetické společnosti ČEZ. Už letos by tak mohly začít na místě vyhořelé Petrovy boudy nezbytné úpravy inženýrských sítí a trafostanice.

Na stavbu nové boudy by podle jednatele firmy Martina Havlíka měly být použité materiály, které jsou na hřebenech Krkonoš obvyklé. Jde především o kombinaci kamene, dřeva a měděné střešní krytiny.  

Vydání stavebního povolení předcházela lednová dohoda mezi Snowy Chalet a památkáři o podobě objektu. Památkáři původně požadovali postavit repliku vyhořelé stavby. Firma to ale odmítala jako ekonomicky neúnosné. Výsledný kompromis počítá se dvěma menšími budovami, které mají navázat na podobu z přelomu 19. a 20. století.

Nová Petrovka by měla nabídnout ubytování pro přibližně 50 lidí ve společné noclehárně i samostatných pokojích, stravování ve venkovním i vnitřním bufetu nebo wellness s vířivkou, parní lázní a saunami.

Nová Petrovka bude stát do čtyř let (zdroj: ČT24)

Bouda bude samoobslužná. Zájemci si nejprve ve špindlerovském infocentru vyzvednou klíče a na Petrovce přespí ve spacáku s jednorázovou vložkou, aniž by k tomu potřebovali personál.

Pachatele požáru policie neodhalila

Původní Petrova bouda stála v nadmořské výšce 1288 metrů. Chátrající objekt byl od roku 2008 uzavřen pro turisty a podle některých odborníků hrozilo, že se kvůli špatnému technickému stavu zřítí. V srpnu 2011 budovu poškodil rozsáhlý požár. Podle hasičů byl oheň založený úmyslně, policie ale pachatele neodhalila.

Stavební úřad, který povolení pro Petrovu boudu vydal, má teď ale problém. Kriminalisté obvinili jeho vedoucí Miroslavu Šmahelovou, bývalého šéfa a bývalého referenta. Podle vyšetřovatelů neoprávněně povolovali stavby a jejich dodatečné úpravy i rozšiřování. Případ se týká dvou domů kolem vrchu Medvědín. Původně to byly menší usedlosti, ale pražský investor je přestavěl na větší objekty s apartmány na prodej.