Pohřeb zastřeleného Roma proběhl v Tanvaldu v poklidu

Tanvald - Asi 200 lidí se zúčastnilo v Tanvaldu pohřbu dvaadvacetiletého romského mladíka, který byl před týdnem zastřelen. V 11:00 začal zádušní mší v kostele sv. Františka z Assisi na Šumburku, po ní vyprovodili lidé rakev na místní hřbitov. Bohoslužbu provázely emoce, někdo z rodiny i zkolaboval. Z hřbitova se většina lidí v průvodu vydala na místo, kde mladík na Nový rok zemřel. Zde uctili jeho památku minutou ticha, zápalili svíčky a v klidu se rozešli. Pohřeb i následný pochod nedoprovázely žádné incidenty, dohlížely na něj desítky policistů.

O příjezdu extremistů neměla policie žádné zprávy, přesto na klidný průběh akce dohlížely posílené policejní hlídky. „Žádné incidenty ani problémy jsme v souvislosti s pohřbem nezaznamenali,“ potvrdila policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policisté podle
ní jen využili svých pravomocí a místo, kde mladík zemřel, v době pietního shromáždění uzavřeli. Nedostala se tam proto skupinka lidí, kteří chtěli vyjádřit na místě nesouhlas s tím, co se kolem smrti mladého Roma děje. „Nebyl to žádný svatoušek, oni musí vědět, že se budeme bránit a nenecháme se jen tak okrádat a napadat. Máme děti a pomalu abychom se báli pustit je na ulici,“ uvedl jeden z mužů.

V pohotovosti byla také dopravní policie. Smuteční průvod totiž prošel kus cesty po Krkonošské ulici, což je hlavní dopravní tepna směřující do Polska.

Na klidný průběh pohřbu dohlíželi i policisté
Zdroj: ČT24

Petr Kotáb, předseda severočeské DSSS:

„Vím, že se tam bude konat pohřeb, ale nepojedeme tam. Jestli si nás tam v budoucnu někdo pozve, tak rádi přijedeme.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Rasový motiv vraždy je vyloučen

Po romském mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi střílel v noci na Nový rok třiašedesátiletý muž z Tanvaldu. Další podrobnosti jsou zatím předmětem vyšetřování. Podle krajské státní zástupkyně Lenky Bradáčové zatím nebylo proti nikomu zahájeno trestní stíhání. Muž podal vysvětlení a je na svobodě. Podle Bradáčové se prověřují všechny varianty, co se na místě mohlo stát, od případné vraždy až po nutnou obranu.

Ve hře je i varianta, že se v Tanvaldu stala loupež nebo krádež. „Nemohu vyloučit obvinění ani z jedné, ani z druhé strany, nebo zda tam padne obvinění na obou stranách,“ naznačila další možný vývoj. Bradáčová vylučuje rasové pohnutky, další posun v případu by podle ní mohl nastat zřejmě příští týden, kdy proběhne rekonstrukce tragické události.