Dům je znečištěný chemikáliemi, hájí firma bourání v Soukenické ulici

Podle firmy Bau-Invest, která v Praze vlastní dvoupodlažní dům v Soukenické ulici 12, je budova znečištěná toxickými látkami. Proto je podle místopředsedy představenstva firmy Viktora Vlčka její zbourání nutné. Památkový odbor pražského magistrátu s tím ale nesouhlasí, budova by podle něj měla být zachována.

Praha 1 už dříve povolila bourání dvou klasicistních křídel domu ve dvoře objektu, před několika dny zahájila řízení o odstranění stavby. Mluvčí městské části Veronika Blažková sdělila, že řešení situace nelze odkládat. „V okolí stavby je škola a je potřeba tento kritický stav řešit, aby nedošlo k ohrožení zdraví,“ uvedla.

Podle ní musí ale Bau-Invest ještě doložit časové údaje o průběhu prací a také informace o firmách, které budou demolici provádět, včetně stavbyvedoucího. Investor upozornil na to, že se z celého objektu šíří štiplavý zápach. Letos v létě proto nechal zpracovat toxikologickou studii, která údajně prokázala výskyt fenolů ve vysoké koncentraci.

„Vzhledem k těmto okolnostem, kdy konstrukce budovy šíří do okolí toxické látky, které jsou navíc objektivně zjistitelné ,pouhým nosem' v okolí desítek metrů od budovy a které překračují mnohonásobně hygienické limity, není bohužel možné situaci řešit jiným způsobem než odstraněním těchto konstrukcí,“ uvedl Bau-Invest v tiskovém prohlášení. Městská část si pro ověření nechala vypracovat oponentní posudek, oba posudky se podle Blažkové shodují.

Chemikálie v budově mohou podle firmy pocházet až ze 30. let, odkdy v objektu sídlila farmaceutická firma. „V roce 1935 došlo v těchto prostorách k požáru a hasební voda rozšířila toxické a závadné látky do konstrukcí celého objektu,“ uvádí firma. 

Historický krov je údajně také zasažen toxickými látkami i dřevokaznou houbou

Podle červencového kontrolního zápisu pražských památkářů byl historický krov odstraněný bez povolení. Firma se hájí, že krov je uložený ve skladu, je ale také zasažený toxickými látkami a dřevokaznou houbou. Restaurátoři podle Vlčka v současné době opravují i historicky cenná původní vrata objektu.

Podle dostupných podkladů dal už v květnu stavební úřad Prahy 1 souhlas se záchrannými pracemi, které se mimo jiné týkaly havarijního stravu střechy. Ze stanoviska, které pražští památkáři zaslali stavebnímu úřadu, vyplývá, že Praha 1 před několika dny zahájila jednání o odstranění stavby, jež údajně hrozí zřícením.

„Se stávajícím postupem nesouhlasíme, domníváme se, že dům není v havarijním stavu a že existují jiné postupy, aby budova v památkové rezervaci zůstala zachována,“ uvedl šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický. Památkáři už v minulosti stavbu administrativně-obytného domu povolili. Podmínkou ale bylo zachování a přestavba domu původního.