Kauza domova pro seniory v Chrudimi - podnikatel dostal podmínku

Hradecký krajský soud potrestal podmínkou podnikatele Milana Jirušku za poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod při budování Domova pro seniory v Chrudimi. Jiruška, který se vynesení rozsudku nezúčastnil, před soudem obžalobu dříve odmítl - dělal prý vše pro dokončení projektu. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Soud Jiruškovi uložil trest dva roky a čtyři měsíce vězení, který podmíněně odložil na zkušební dobu 3,5 roku. Jiruška má také uhradit škodu ve výši 642 tisíc korun.

„Soud přihlédl k tomu, že obžalovaný nebyl dosud trestán, bylo to jeho první pochybení. Byl veden určitou snahou akci dokončit, ale zvolil nešťastný způsob,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Mráka.

Problémy s masážními vanami a polohovacími lůžky

Podle spisu Jiruška v letech 2011 až 2012 nechal z dotace proplatit hydromasážní vany, které však nebyly fyzicky dodány, a tím měla poskytovateli dotace vzniknout škoda za 642 tisíc korun. Problémy podle spisu provázely také dodání 60 polohovacích lůžek. Soud však Jirušku potrestal pouze za skutek týkající se van, ve věci postelí ho zprostil obžaloby.

Firma Senior Chrudim, jejímž je Jiruška jednatelem, přestavovala bývalý pivovar v Chrudimi na školicí středisko a lůžkové a sociální centrum pro seniory. V novém domově mělo být umístěno 120 starých lidí s různým stupněm postižení.

Dům pro seniory v Chrudimi na snímku z roku 2012
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Firma budující domov z evropské dotace nesplnila podmínky dotace a měla ji vrátit, skončila kvůli tomu v insolvenci. Stavba nebyla dokončena, kapacita dokončené části je asi 60 lůžek. Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod kvůli nesplnění podmínek stále trvá na vrácení téměř 36 milionů korun, které byly na tento projekt vyplaceny.

Spor kvůli dotaci na domov pro seniory (zdroj: ČT24)