Farář, který se zodpovídá z obtěžování chlapců, nařkl soud z podjatosti

Přerovská soudkyně vyslechla další dva z patnácti chlapců z tamní romské komunity, kteří měli být oběťmi bývalého katolického kněze z Ivanovic na Hané. Čtyřiašedesátiletý Vladimír Krejsa je podezřelý, že je sexuálně obtěžoval a dával jim za to peníze. Během hlavního líčení vznesl vůči soudkyni námitku podjatosti. Ta jednání odročila.

Přerovskému okresnímu soudu zbývá k uzavření případu Vladimíra Krejsy vyslechnout jednoho svědka a znalkyni z oboru sexuologie. Nadřízený soud také musí posoudit námitku podjatosti.

Krejsa, který je obžalovaný z ohrožování mravní výchovy dětí a svádění k pohlavnímu styku, podal námitky dvě. „Jedna se týká znalkyní, které zpracovávaly na obžalovaného posudky, další mé osoby. Tvrdí, že jsem před novináři hodnotila důkazy,“ informovala soudkyně Emilie Richterová. Řekla, že si není vědoma, že by jakkoliv důkazy hodnotila. To ale musí posoudit krajský soud.

Chlapci měli dostávat za odměnu peníze

Podle žalobkyně Šárky Pivodové farář obtěžoval chlapce z romské komunity asi tři a půl roku. Některé údajně odtamtud odvážel pryč autem a pak jim dával peníze v řádu stovek korun. Soudkyně potvrdila, že někteří z poškozených byli nezletilí.

Policie Krejsu zadržela loni v červnu přímo v lokalitě přerovského přednádraží na základě oznámení jednoho z rodičů chlapců. „Nevěděl jsem to, ale pak mi to kluk řekl. Šel jsem to nahlásit a policajti ho sebrali,“ líčil svědek v případu Radek Mižgar.

Bývalý farář se před soudem zodpovídá ze sexuálního obtěžování chlapců

Farář jezdil do Přerova na vlastní pěst. Jeho nadřízení odmítli, že by tam měl jakékoliv duchovní povinnosti. Poté, co vyšlo najevo jeho podezřelé chování, odešel předčasně do důchodu. V Ivanovicích na Hané působil jedenáct let a lidé, kteří ho znali, nechtějí věřit, že by byl schopen tak závažných deliktů. „Je to sprosté vydírání. Je v tom, chudák, nevinně,“ je přesvědčena například jeho hospodyně.

Obžalovanému hrozí až pět let vězení

Přelíčení probíhá s ohledem na věk chlapců s vyloučením veřejnosti. Policistům se měl Krejsa částečně přiznat. S novináři se odmítá bavit, žádný komentář neposkytl ani jeho obhájce. Stíhán je na svobodě. Olomoucké arcibiskupství sdělilo, že Krejsa není v kontaktu s věřícími a nemá v církvi žádné pověření. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až pět let vězení. Přelíčení by mělo pokračovat na konci listopadu.

V prostředí české katolické církve jsou podobná obvinění výjimečná. Podezření na sexuální delikty duchovního páchané na dětech řešila česká justice před třinácti lety. Podezřelý František Merta dostal u zlínského soudu podmínku za obtěžování svých ministrantů.