Braunův betlém, jak ho desetiletí nikdo neviděl - zbavil se mechu

Unikátní soubor barokních soch, Braunův betlém u Dvora Králové nad Labem, se světu představuje tak, jak ho nikdo neviděl desítky let. Studenti restaurování pardubické univerzity plastiky zbavili nánosů mechu a lišejníků a výsledek příjemně překvapil i největší znalce.

Historik umění Jiří Kaše se o betlém od Matyáše Bernarda Brauna detailně zajímá už od sedmdesátých let, ale takhle ho v životě neviděl. A z výsledku očisty je nadšený. Domníval se prý, že poškození kamene bude daleko drastičtější.

Porovnání stavu před zásahem restaurátorů a po něm je přitom velmi jednoduché – očištěna totiž zatím byla pouze část památky. Zbytek je stále porostlý mechem – restaurátoři na něj zatím nesáhli.

Odborníci dlouho uvažovali, čím památku konzervovat. V laboratořích i na skalách v okolí zkoušeli nejrůznější přípravky, ale nakonec zvolili obyčejný líh. Ten totiž zaručuje, že nebude mít negativní důsledky a že po určitou dobu omezí růstu vegetace.

Restaurátoři by v čištění betlému příští rok rádi pokračovali. Památkáři navíc plánují vylepšit zázemí pro turisty, kterých na místo ročně přijede až sto tisíc.

  • Areál Nového lesa u Kuksu (nepřesně, ale rozšířeně též Betlém) je unikátní barokní sochařsko-krajinářskou realizací vytvořenou v letech 1718–1732 za účasti významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna a jeho dílny pro hraběte Františka Antonína Šporka jako širší součást rezidenčního a lázeňského komplexu Kuks. Nachází se v Královéhradeckém kraji mezi městy Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř, zhruba 2 km severně od Kuksu a zhruba 1 km od Stanovic, na jejichž katastru leží. Část sochařských prací v Novém lese je řazena k nejkvalitnějším dílům českého barokního sochařství. Od roku 2002 je areál chráněn jako národní kulturní památka.

.

Braunův betlém zbavili studenti mechu (zdroj: ČT24)