Teplice znovu zavedou lázeňské a ubytovací poplatky

Teplice od ledna 2016 po šesti letech znovu zavedou lázeňský poplatek a také poplatek z ubytovací kapacity. Rozhodli o tom zastupitelé, kteří schválili obecně závaznou vyhlášku. Poplatky budou nejvyšší, jaké zákon umožňuje. Městský rozpočet by tak měl získat navíc kolem dvou milionů korun ročně.

Výše lázeňského a rekreačního poplatku bude 15 korun na den, poplatek z ubytovací kapacity šest korun za jeden den. Podle primátora Jaroslava Kubery (ODS) jsou Teplice jediným městem, které tento poplatek v současné době nemá. Lázeňský poplatek se nebude týkat dětí do 18 let a seniorů nad 70 let, platit ho nebudou ani zdravotně postižení.

Teplice poplatek zrušily v době ekonomické krize

Teplice dříve poplatky vybíraly, skončily s tím v roce 2009. „Poplatky byly zrušeny v době ekonomické krize, aby se ulevilo podnikatelům. Ekonomika i turistický ruch ožívají, proto poplatek znovu zavádíme," uvedl náměstek primátora Hynek Hanza (ODS). Radnice počítá s tím, že by mohla získat každý rok 1,8 až 2,225 milionu korun.

Ne všichni ale se zavedením poplatků souhlasí: „Nelíbí se nám to, protože se to vybírá od turistů, od hoteliérů, a nevrátí se to turistům zpátky,“ konstatoval zastupitel Jiří Řehák (nez./ Volba PRO! Teplice).

Hoteliéři už mají domluvené fixní ceny

Do Teplic ročně přijedou tisíce lázeňských hostů. Nejčastěji z Česka, Ruska, Kuvajtu a Saúdské Arábie. Podle majitele jednoho z hotelů bude zavedení poplatků představovat komplikaci. Hotely mají totiž například s cestovními kancelářemi už domluvené fixní ceny.

Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt vybírá od hostů ubytovatel, ten ho následně platí městu a taky za něj ručí. Vybrané peníze by podle radnice mohly alespoň částečně zaplatit úklid a obnovu parků.

Teplice zavedou lázeňské a ubytovací poplatky (zdroj: ČT24)

Padesátitisícové Teplice letos hospodaří s příjmy 760 milionů a výdaji 935 milionů korun. Schodek kryje prostředky z minulých let. Lázeňské město nemá podle Kubery s financováním schodku problém. Nečerpá žádné úvěry a na účtech má dlouhodobě úspory kolem půl miliardy korun.

V Karlových  Varech poplatky ročně vynesou 19 milionů

Prvním lázeňským městem, které poplatky zavedlo, byly Karlovy Vary. Mluvčí tamního magistrátu Jan Kopál, který byl hostem pořadu Události v regionech, konstatoval, že roční výnos z poplatků je u nich zhruba 19 milionů korun. „Investujeme je především do lázeňství, do lázeňské infrastruktury a služeb,“ uvedl.

19 milionů tvoří necelá 2 procenta z miliardového rozpočtu města Karlovy Vary. „Není to zanedbatelná částka, ale určitě není nijak zásadní,“ dodal Kopál. Uvedl také, že karlovarští hoteliéři s vybíráním poplatku od hostů problém nemají - jsou na to už zvyklí.