Hřebčín v Kladrubech se představuje po rekonstrukci

Celý víkend si mohou lidé prohlédnout národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, kde skončily nákladné opravy. Rekonstrukce památkově chráněných objektů se zdržela o devět měsíců. Hřebčín opravil sedmnáct budov a tři volná prostranství se sousošími. Historickému komplexu se navrátila jeho klasicistní podoba. Fasádám dominuje zelená a bílá. „Tvůrci projektu odkazují na dobu největší slávy této památky. Samozřejmě jsme museli brát ohled na potřeby moderního chovu koní. Dnešní chovatelé jsou přeci jenom dál, než byli jejich předchůdci po roce 1800,“ řekl památkář Michal Drkula.

V říjnu budou přístupné nejspíš jen stáje, další objekty, jako je zámek, lesovna, vodárenská věž, kočárovna nebo postrojovna, se návštěvníkům otevřenou příští rok v dubnu. Nové expozice lidem představí například reprezentativní a arcibiskupské postroje, dobové kočáry, připomenou historii chovu koní i rod Habsburků, který hřebčín vlastnil. A také je zavedou do lesovny, kde je umístěná expozice sedlářství se sedlářskou dílnou či simulátor jízdy se spřežením.

Stavební i další práce se nepodařilo hřebčínu dokončit do konce minulého roku. Komplikaci způsobil špatný stav objektů a také insolvence hlavního dodavatele stavby. Na opravy i expozice získal hřebčín evropskou dotaci 300 milionů korun. Poskytovatele dotací musel požádat o prodloužení termínu. Přesné vyúčtování ještě hřebčín nemá, do konce roku musí projekt uzavřít administrativně, dodal ředitel hřebčína Jiří Machek.

Hřebčín opravil jen asi čtvrtinu svého rozsáhlého majetku. V budoucnu bude hledat další zdroje, aby mohl opravit například klasicistní obytné domy na Františkově, bývalou faru, historický padock, uvedl Machek.

Hřebčín v Kladrubech se představuje po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Opravy hřebčína se komplikovaly ještě před samotným zahájením stavebních prací. První dvě výběrová řízení se nepovedlo dovést do konce, první nemělo všechny náležitosti, druhé od loňska stále vyšetřuje policie kvůli údajné manipulaci. Policie nedávno rozšířila počet trestních stíhání ve vyšetřování zakázky na opravu hřebčína, k dříve obviněným osmnácti lidem přibylo pět firem.